Ingen ifrågasätter Hans Bäckströms erfarenheter av hantering av AP-fondernas placeringar i olika företag och de svårigheter han upplevt. Vi tror dock, att den kommunala upphandlingen av huvudsakligen dagligvaror är betydligt lättare att överblicka. Om vi tar Fairtrade som exempel, är det ett certifieringsmärke, som bygger på internationella kriterier, och kontroller utförs av flera oberoende organisationer. Det finns också andra märkningar som bygger på liknande idéer, med Fairtrademärkningen är störst. Kommunen behöver alltså inte utföra inspektioner ute på plantagerna.
För kommunen handlar det om en viljeyttring att främja egen upphandling av rättvist producerade varor, men framför allt ute i det lokala näringslivet. Både EU-parlamentet och Sveriges regering har fastslagit att rättvis handel är en del i arbetet för en hållbar utveckling. Många politiker och allmänhet anser att det är oacceptabelt att leverantörer till offentlig sektor bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter och utnyttjar människor och miljö för att producera det vi konsumerar. Ändå är det ofta så det ser ut idag. Det är stor risk att de skattepengar som kommuner dagligen spenderar på inköp av varor stödjer en produktion som är både olaglig och oetisk.
Vi kan därför lugna Hans Bäckström med att ”Den kosmetiska etiketten Fairtrade City” inte bara ser trevligt ut på hemsidan och ger ett gott rykte i omvärlden. För en ringa kostnad skulle Uppsala kunna använda sig av en väl utvecklad organisation och på allvar bidra till en rättvisare värld för många. Läs gärna mer på http://www.fairtrade.se/cldoc/407.htm, Kriterier för Fairtrade City.
Maria Wold-Troell
Simon Bihagen
Föreningen Världsbutiken
Globalen, Uppsalas enda specialbutik för Fair trade
Bertil Högberg
ordförande för Världsbutikerna för Rättvis Handel