REPLIK. Apotekarstudenterna Lukas Löfling och Erik Melander skrev på UNT debatt i fredags (19/7) om det avskaffade apoteksmonopolet.
Välkomna till en ny och spännande apoteksmarknad! Som nyutexaminerade apotekare kommer ni ha flera apoteksaktörer att söka arbete hos sedan monopolet avskaffades. Ni kommer att vara eftertraktade av arbetsgivarna. Hela apoteksbranschen har ett intresse av att öka sin roll i vårdkedjan.
Nya tjänster där den farmaceutiska kompetensen tas till vara utvecklas. Förhoppningsvis kommer politiker och vårdgivare med tiden få ett större intresse för vad farmacin kan åstadkomma i form av bättre läkemedelsanvändning och folkhälsa.
Apoteksreformens främsta mål var att kapa köerna på apoteken och öka tillgängligheten till läkemedel. Detta skulle ske med bibehållen säkerhet och farmaceutisk kompetens.
Reformen har också varit mycket lyckad. Apoteksamariten representerar till exempel ett helt nytt apotek i Uppsala, där kunderna numera är välkomna 98 timmar i veckan. Vi specialiserar oss på vissa läkemedelsgrupper och utvecklar också ett hälsocenter kring apoteket, dit människor kan komma för att söka bot och lindring.
Som apotekarstudenter oroar sig skribenterna för att rådgivningen skulle ha blivit sämre med de nya apoteken. Vi tror faktiskt att det är tvärtom. Apoteksmonopolet hade en riktlinje för att rådgivningen vid en receptexpediering inte skulle ta mer än fem minuter per kund. Ingen av de apoteksaktörer som vi känner till arbetar längre så. Varje kund ska ha den rådgivning som just den kunden behöver.
Säkerheten är fortsatt mycket hög hos apoteken. Läkemedelsverket konstaterade i sin årsrapport över 2012 att man inte funnit några kritiska avvikelser hos apoteken. Det är bra – och så ska det naturligtvis fortsätta.
Personalen är apotekens viktigaste resurs. För att vi ska kunna få er att söka tjänst hos oss – och behålla er – måste vi se till att ni har bra arbetsförhållanden och får adekvat fortbildning. Gör inte vi det, kommer någon annan apoteksaktör att göra det.
En förutsättning för att kunna bedriva bra apoteksverksamhet är att vi får betalt för den kompetens vi har, den säkerhet vi upprätthåller samt den tillgänglighet och rådgivning vi erbjuder.
Dagens ersättningssystem från staten är knappt och i praktiken är det på många apotek försäljningen av receptfria läkemedel, egenvårdsprodukter och handelsvaror som betalar för en del av läkemedelsrådgivningen.
Detta är på sikt inte hållbart och kräver att politikerna får upp ögonen för att ersättningssystemen måste premiera bra läkemedelsrådgivning och ge ersättning för utökade farmaceutiska tjänster. Några exempel på sådana är läkemedelsgenomgångar för patienter med många läkemedel, program för att förbättra följsamheten till en läkemedelsbehandling och insatser för att förbättra läkemedelsanvändningen i sig.
I den debatten deltar vi apotek gärna och välkomnar att också blivande apotekare vill ta strid för bra förutsättningar att utöva sitt yrke.
Anna Eriksrud
Kristina Fritjofsson
Apoteksamariten i Uppsala
UNT 23/7 2013