Kommunfullmäktige i Uppsala kommer snart att ta ställning till ett förslag om att bygga en väg mellan Gottsunda och Ultuna till en kostnad av 50 miljoner kronor.
Varför investera 50 miljoner kronor i en väg som inte behövs? Varför använda 50 miljoner kronor för att förstöra ett av två Natura 2000-områden i centrala Uppsala?
Vilka krav kan vi ställa på underlaget för en investering på 50 miljoner kronor? Detta är tre frågor som Uppsalas invånare bör ställa till Alliansen och Socialdemokraterna. Vänsterpartiet anser det däremot som självklart att i stället göra denna investering i gång-, cykel- och kollektivtrafik.
Vägen beräknas år 2030 utnyttjas av knappt 11 000 bilar per dygn, vilket ungefär är trafiken på Dag Hammarskjölds väg vid Carolina. Hur motiverar man då detta? Jo, ”Den nya gatan kommer att länka samman stadsdelarna Gottsunda och Ultuna”. Behövs verkligen vägen för detta? Låt oss göra en överslagsberäkning. På Ultuna finns ungefär 3 000 anställda och studenter. Troligen bor inte mer än 10 procent av dessa i Gottsunda (Gottsundas andel av Uppsalas befolkning är 5 procent) och förmodligen åker inte mer än en tredjedel av dessa bil till och från Ultuna.
Med andra ord det är inte fler än cirka 100 personer som dagligen skulle ha behov av den tänkta vägen.
Visserligen är det planerat för nya bostäder i Ultuna och SLU bygger om och lämnar lokaler för annan verksamhet. Trots detta så kan den framtida trafiken på den tänkta vägen inte till mer än några få procent komma att utgöras av sådana som har ett behov att förflytta sig mellan Gottsunda och Ultuna.
En ytterligare motivering är ”Det är också viktigt, ur bland annat social synpunkt att stärka sambanden mellan Ultuna och Gottsunda även för gång- och cykeltrafikanter”.
Är man fullständigt okunnig om att det redan existerar en gång- och cykelförbindelse eller vill man medvetet dölja detta? Den skulle visserligen behöva förbättras men det kan göras till en kostnad av cirka 500 000 kronor eller 1 procent av vad bilvägen skulle kosta.
En sådan upprustad gång- och cykelväg erbjuder dessutom en mycket behagligare miljö än den som skulle uppstå längs en hårt trafikerad väg.
Den tredje motiveringen handlar om att vägen kan användas för kollektivtrafik. Men det finns redan kollektivtrafik som förbinder Gottsunda och Ultuna (buss 12). En omläggning av den linjen till den tänkta vägen skulle förkorta restiden med ett par minuter, men i gengäld skulle en stor del av Sunnersta och studentboendet vid Lilla Sunnersta förlora sin förbindelse med Ultuna.
En alternativ användning av de 50 miljonerna som bilvägen beräknas kosta vore i så fall att öka turtätheten på buss 12. Vi är övertygade om att de Gottsundabor som nu åker buss mellan Gottsunda och Ultuna mycket hellre ser en högre turtäthet än en förkortad restid med ett par minuter.
Den tänkta vägen delar också de två Natura 2000-områdena vid Bäcklösa i två delar. Natura 2000-områden är områden som på europeisk nivå bedömts som särskilt skyddsvärda för att bevara biologisk mångfald.
Ett av de stora hoten mot biologisk mångfald är fragmentering av landskapet så att arter splittras i små populationer, som var för sig inte är livskraftiga. I en just publicerad rapport från Centrum för Biologisk Mångfald vid SLU konstaterar man också att barriärer i form av vägar har betydligt större negativ inverkan än man tidigare trott. Att i det läget ens behöva argumentera mot att en väg byggs på den här platsen är närmast bisarrt. Hur mycket värdefull natur är vi beredda att offra för en väg som inte behövs?
I detaljplanen redovisas också ett så kallat nollalternativ och där ses som enda konsekvens att ingen förbindelse skapas mellan Gottsunda och Ultuna. Men det är ju inte rätt, förbindelser finns redan. Dessutom frigörs 50 miljoner kronor att användas för andra ändamål, till exempel förbättrad kollektivtrafik och gång- och cykelvägar.
Varför ska då den här vägen byggas? Motiveringarna är tyvärr inte utförligare än det vi redovisat. Är åtta rader i en detaljplan tillräckligt underlag för en investering på 50 miljoner?
En tänkbar motivering, och som inte över huvud taget berörs, är att vägen ses som en del av en tänkt vägsträcka som skall gå från Ultuna och rakt igenom det tilltänkta naturreservatet Årike Fyris till Bergsbrunna. Är majoritetens planer att också förstöra naturreservatet med trafik?
Investera i kollektivtrafik och inte i mer biltrafik som korkar igen Uppsala och förstör våra naturmiljöer!
Göran Ågren
ledamot (V) av miljö- och hälsoskyddsnämnden
Lennart Söderberg
ledamot (V) av gatu- och trafiknämnden
Fredrik Svensson
ledamot (V) av fritids- och naturvårdsnämnden
UNT 21/3 2011