Mycket av den politiska debatten har de senaste åren handlat om krisbekämpning. Men nu ser vi ljuset i slutet av tunneln. Det är dags att blicka bortom krisen. Där möter vi nya utmaningar. Globaliseringen är inget hot, den ger nya möjligheter – om vi ser dem och utnyttjar dem.
När länderna bortom haven blir rikare handlar de mer med oss och då utvecklas även vår ekonomi.
Men hur förblir vi en framgångsrik tillväxtnation? Vad ska vi göra för att även framöver kunna ha höga ambitioner för välfärden? Svaret är satsningar på utbildningsväsendet. Det enskilt viktigaste för ett land som vill stå starkt är kunskap.
Omläggningen av utbildningspolitiken har haft ett högt tempo de senaste åren. I veckan fattar riksdagen beslut om en ny skollag. Nästa höst startar en ny lärarutbildning och Sverige får en gymnasieskola där yrkeskunnandet förstärks. 2012 införs yrkeslegitimation för lärarna, betyg från årskurs sex och fler steg i betygsskalan. Alliansen gjort den största satsningen på forskning i modern tid – anslagen har ökat med 20-25 procent.
Många av de reformer Alliansen har beslutat om skulle komma att förändras eller rivas upp om olyckan är framme och Sverige får en rödgrön regering.
Alla vet att ledtiderna i utbildningspolitiken är långa. Barnen som i vår gör nationella prov i årskurs tre lämnar gymnasieskolan 2020. En mandatperiod är därför inte tillräckligt för att höja resultaten i grundskolan, minska utslagningen från gymnasiet eller stänga utbildningsfabriken på högskolan.
Vi kan i dag berätta för alla lärare, elever, studenter och föräldrar om Alliansens vision av framtidens utbildningsväsende. Samtidigt är osäkerheten kring vilken väg de rödgröna väljer stor.
Till Sveriges lärare kan vi ge beskedet att lärarlegitimationen ska införas, att arbetet med en ny och förbättrad lärarutbildning ska fortgå och att lärarlyftet fortsätter nästa mandatperiod. Men vad vill de rödgröna? Delar de Vänsterpartiets tveksamhet till lärarlegitimation? Kommer de att stoppa den nya lärarutbildningen?
Till Sveriges rektorer kan vi ge beskedet att arbetet med att stärka det pedagogiska ledarskapet i skolan ska fortsätta. Regeringen har byggt ut och förbättrat befattningsutbildningen för rektorer. I framtiden ska den vara obligatorisk för alla nytillträdda skolledare. Det är bra, men det behövs ytterligare insatser. Forskningen visar nämligen att rektorernas ledarskap är avgörande för om en skola ska bli framgångsrik eller inte.
Skolor med höga resultat fokuserar på kunskapsmålen i läroplanen och man utvärderar de metoder som lärarna använder. Detta kräver en rektor som både har djupa kunskaper i pedagogik/didaktik och förmåga att utöva ett demokratiskt, men tydligt, ledarskap.
Ett av förslagen i vår rapport är att ett särskilt rektorslyft bör genomföras. Förslaget innebär att Sveriges rektorer ska ges möjlighet att gå ledarskapsutbildningar och förbättra sina kunskaper i management- och ledarskapsfrågor. Detta är en unik satsning som på sikt kommer att förbättra svensk skolas kvalitet. Men vad vill de rödgröna? Tycker de fortfarande att eleverna ska bestämma över skolans lärare och rektorer?
Till Sveriges elever kan vi ge beskedet att betyg ska införas från årskurs sex och att det ska bli fler steg i betygsskalan. Vi vill även stärka elevhälsan och se över den fysiska miljön i skolan. Vi kommer att höja statusen på yrkesutbildningen i den nya gymnasieskolan. Men vad vill de rödgröna? Vill de som Miljöpartiet och Vänsterpartiet avskaffa betygen? Tänker de fortsätta att låta gymnasieskolan vara en utslagningsmaskin?
Till Sveriges föräldrar kan vi ge beskedet att arbetet med att stärka förskolans pedagogiska uppdrag fortsätter. Vi kommer att fortsätta arbeta med att förbättra tryggheten och studieron i skolan. Valfriheten ska vara kvar och utvecklas. Ni kommer att få skriftliga omdömen om era barns skolgång.
Men vad vill de rödgröna? Kommer de att, som Miljöpartiet föreslår, avskaffa kvarsittning? Kommer de att slå in på Vänsterpartiets friskolefientliga linje?
Till Sveriges studenter kan vi ge beskedet att arbetet med att stärka kvaliteten på högskolan fortsätter. Det kommer att bli en fortsatt satsning på forskning och lärosätenas autonomi ska stärkas. Vi kommer även i framtiden att bygga ut högskolan genom att fråga universitet och högskolor hur många studenter de kan ta emot med bevarad kvalitet – och vi skickar dessutom med tillräckliga resurser. Men vad vill de rödgröna? Kommer de att fortsätta Socialdemokraternas ensidiga inriktning på kvantitet i stället för kvalitet?
Avslutningsvis kan vi till alla Sveriges medborgare ge beskedet att kunskapslinjen fortsätter. Vi värnar en trygg och jämställd skola, där det ställs höga krav och positiva förväntningar på alla elever. Vi står för en förskola där lek, omsorg och lärande förenas. Vi försvarar den akademiska friheten och högskolans kvalitet. Vi vill att yrkeskunskaper ska värderas lika högt som teoretiska kunskaper på gymnasiet. Skiljelinjerna i politiken är tydliga; nu är det väljarna som avgör.
Tobias Krantz
högskole- och forskningsminister (FP)
Lars Lindblad
riksdagsledamot(M)
Sofia Larsen
riksdagsledamot (C)
Gunilla Tjernberg
riksdagsledamot (KD)
UNT 22/6 2010