Misshandel på Fyrishov

I dag arrangeras en kampsportsgala i Fyrishov. Arrangemanget borde aldrig ha fått grönt ljus och kampsporten MMA borde förbjudas skriver Gunilla Steinwall med flera.

Jörgen Kruth (till vänster) är en av deltagarna på Fyrishovs MMA-gala.

Jörgen Kruth (till vänster) är en av deltagarna på Fyrishovs MMA-gala.

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Uppsala2011-10-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MMA står för Mixed Martial Arts och är en blandning av flera kampsporter. Sparkar och slag mot huvudet är tillåtet när motståndaren har en aktiv markposition. Att använda huvudskydd är inte obligatoriskt. Utövarna får även ta stryptag på varandra med sina underarmar vilket kan leda till medvetslöshet och syrebristskador. Slag mot huvudet kan få livslånga konsekvenser och i stort sett vilken funktion som helst i kroppen kan påverkas om hjärnan skadas. I värsta fall kan slagen leda till en svår dödlig hjärnblödning.

Sparkar du ner någon på gatan betecknas det som misshandel. Men samma beteende hyllas i MMA där man med lagen på sin sida kan slå, sparka och strypa sin motståndare upprepade gånger. Det är dags för Uppsalaborna att ta avstånd från denna offentliga misshandel.

Nyligen har riskerna med hjärnskakningar inom ishockeyn uppmärksammats. Flera spelare som tvingats lägga av efter ett antal hjärnskakningar har vittnat om sina livslånga problem med dåligt minne, trötthet, huvudvärk och nedsatt livskvalitet. Med rätta har man reagerat och försöker stävja tacklingar mot huvudet genom långa avstängningar. Samtidigt anordnas MMA-galor där underhållningen består i att se någon av utövarna bli utslagen och riskera en allvarlig hjärnskada.

Vad är då problemet med att slå och sparka mot det oskyddade huvudet? Ett grundläggande problem är att hjärnan är otroligt känslig och dess förmåga att läka är närmast obefintlig. Det är mycket väl bevisat att en vältränad idrottsman lätt kan skapa den kraft och acceleration i ett slag som krävs för att skada känsliga delar av hjärnan. När dessutom sparkar mot huvudet tillåts har man ytterligare ökat möjligheten att tillfoga sin motståndare obotliga skador. Eftersom hjärnan utvecklas åtminstone till 25 års ålder är det extra olyckligt att utöva MMA i unga år.

Det finns ett flertal nya rapporter där man analyserat hjärnor från idrottare som ådragit sig hjärnskakningar under sin idrottskarriär. Dessa uppvisar skrämmande förändringar som i mycket liknar de förändringar som ses i hjärnorna från äldre patienter med Alzheimers sjukdom. I dag kan vi se att flera framstående boxare senare i livet har drabbats av svåra hjärnsjukdomar.

2003 fick boxaren Ingemar Johansson diagnosen Alzheimers sjukdom. Samma sjukdom drabbade Ingos dåvarande motståndare och vän Floyd Patterson. Sedan flera år har världsmästaren Muhammed Ali Parkinsons sjukdom. Forskning visar tydliga samband mellan upprepade hårda slag mot huvudet och uppkomsten av hjärnsjukdomar av den här typen.

Det är sannolikt att upprepade smällar mot huvudet som en boxare utsätts för orsakar skador på blodkärl i hjärnan, avslitning av nervtrådar och förlust av nervceller. Med modern magnetkamerateknik har hjärnan hos amatörboxare avbildats. Man har funnit små blödningar i viktiga hjärnregioner hos ett flertal av dessa boxare. Det är tydligt visat att antalet träffar mot huvudet och en tidig boxningskarriär i tonåren markant ökar risken för kroniska hjärnskador.

Redan i boxningens barndom noterade man att före detta boxare fick talsvårigheter, balansstörningar, minnesproblem och försämrad uppmärksamhet. Symtomen tros vara orsakade av skador på flera regioner i hjärnan. Eftersom MMA är en relativ ung idrott saknas ännu jämförande undersökningar men naturligtvis är inte hjärnorna hos MMA-utövare bättre byggda att tåla kraftiga smällar än boxares hjärnor.

När man ger sig in i denna debatt brukar en del motargument höras. I gårdagens UNT (21/10) låter man en filmkritiker uttala sig om att underhållningsvåld inte inspirerar till äkta våld utan ”bara” gör oss räddare. Riktigt så enkelt är det inte. Empatisystemet i hjärnbarken är det som hindrar oss från att göra andra människor illa. Om vi hela tiden ser personer skada varandra finns det stor anledning att oroas över hur vår empati påverkas.

En del menar att skallskador även sker i andra idrotter. Ska de också förbjudas? Nej, naturligtvis inte. Det finns en principiell moralisk skillnad mellan sporter där slag mot huvudet är förbjudet och sporter som boxning och MMA, där slag mot huvudet är tillåtet och uppmuntras. Betydande resurser satsas dessutom på att minska olyckshändelser med hjärnskakningar och hjärnskador i de sporter där slag mot huvudet inte är tillåtet.

Andra menar att utövarna själva ska få avgöra om de vill ta hälsoriskerna som sporten innebär. Här kan man dra paralleller till många aspekter i samhället. Ska det vara fritt fram för vuxna att dopa sig eller ta droger? Ska exempelvis gatuslagsmål mellan rivaliserande supportergäng vara tillåtet om alla är medvetna om förutsättningarna? Samhället gör i dag stora insatser för att minska självskadebeteende bland unga. Att samma samhälle tillåter en verksamhet som MMA som både skadar och är självskadande är inte rimligt.

Sammanfattningsvis anser vi som arbetar med konsekvenser av hjärnskador att det är orimligt att ett civiliserat samhälle som Sverige tillåter en sport som uppmuntrar våld mot huvudet. MMA är en aktivitet där deltagare, inte minst de som förlorar kamperna, löper mycket stor risk att åsamkas hjärnskador för livet. Att Riksidrottsförbundet stödjer MMA är obegripligt. Lika obegripligt är det att Uppsala och Fyrishov ställer sig bakom helgens tillställning.

MMA gömmer sig bakom sin regelbok för att göra våldet mer legitimt. Om en vältränad idrottare slår eller sparkar allt vad han eller hon orkar mot en annan persons huvud är det självklart att hjärnskador kan uppstå, studier av boxare visar detta utom allt tvivel.

Till alla er som funderar på att gå på helgens MMA-gala i Uppsala! Ni skulle väl inte vilja se er egen närstående riskera en livslång hjärnskada? Vi tycker det är självklart att säga ifrån och stanna hemma. Det är det enda sättet att få slut på dessa sorgliga gladiatorliknande tillställningar.

Gunilla Steinwall

generalsekreterare Hjärnfonden

Lars Olson

professor Karolinska institutet, ordförande Hjärnfonden

Niklas Marklund

överläkare och docent neurokirurgiska kliniken,

Akademiska sjukhuset

Lars Lannfelt

professor och överläkare, Uppsala universitet,

Akademiska sjukhuset

UNT 22/10 2011