Det är alltid svårt att ge konkreta svar på svepande frågor. Därför är det positivt när Anisur Rahman (UNT Debatt 7/5) föreslår att det ska utredas hur mikrokreditbanker har använt biståndspengar. Då skulle det bli tydligt vad de faktiskt har åstadkommit – men också hur olika de kan fungera i olika miljöer. Det finns både goda och dåliga exempel, och en bra genomlysning skulle kunna visa om biståndsgivarnas kontroller, övervakning och stöd lett till bättre mikrokrediter och resultat för de fattiga.
Låt mig ge ett konkret exempel: Under perioden 1993-2008 stödde Sida PRODEL, en mikrokreditorganisation utan vinstsyfte i Nicaragua. År 2006 gjordes en oberoende utvärdering av vad PRODEL hade åstadkommit under sina första tio år:
Nästan 13 miljoner dollar hade lånats ut till mikroföretag, som gav en inkomstökning på 57 procent åt drygt 25 400 fattiga familjer – var femte familj i området.
Nära 10 miljoner dollar hade getts i krediter till 8 800 låntagare för att förbättra familjens bostad. Förutom att mer än vart tionde hem i området fick exempelvis latrin, riktiga tak, golv eller väggar, skapades jobb för byggnadsarbetare i drygt 50 000 månader.
Låntagarna har dock inte bara fått pengar: med varje kredit får de också personlig rådgivning och stöd för sitt företagande eller bygge. Det har stärkt deras möjligheter och självtillit – det har jag själv kunnat konstatera i många samtal direkt med målgruppen. En överväldigande majoritet av låntagarna har varit mycket positiva till mikrokrediterna och gärna velat ta nya. Tre år efter att Sidas stöd till PRODEL upphörde fortsätter organisationen att expandera; nu planerar man att kanalisera lån från finansmarknaden till de fattiga i Nicaragua, och att göra en ny utvärdering av de sociala effekterna av arbetet.
För mig är detta konkreta bevis för att mikrokrediter ger ett viktigt bidrag till kampen mot fattigdom. Men det finns andra bra sätt, och många fler behöver dra sitt strå till stacken. Anisur Rahman är mer än välkommen med konkreta förslag på hur vi kan stödja människor i att själva ta sig ur sin fattigdom.
Sten Ström
Uppsala (även PRODEL:s representant i Sverige)
UNT 27/6 201