May Allah bless the Queen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Man kan fråga sig varför. Tycker de att han skriver dåliga romaner? Njaa, troligare så är det mer specifikt en roman, nämligen Satansverserna, som inte föll ovan nämnda kretsar i smaken. I denna roman skildrar Rushdie en särskild sorts inskränkt mentalitet som han låter personifieras av en fiktiv gestalt med vissa ytliga likheter till en historisk person som levde på 600-talet. De två personerna, den historiske och den fiktiva, behöver dock inte alls ha med varand-ra att göra. Det är upp till läsaren att dra sina egna slutsatser. För en muslimsk läsare - som jag själv - med en positiv bild av profeten Muhammed, ter det sig ganska märkligt att sammankoppla dessa två. Dessutom är Rushdies författarskap oerhört komplext. Att reducera honom till en "islamkritiker", eller än värre "hädare", är minst sagt orättvist. I sin senaste roman uttrycker han till exempel en mycket intelligent och träffsäker kritik av den amerikanska utrikespolitiken.
I de muslimska extremisternas kritik av Rushdies adelskap har det skymtat en misstänksamhet mot drottning Elizabeths egentliga avsikter. Man anser att det är Rushdies "hädelser" som föranlett hennes beslut och inte författarens litterära meriter. För det första så bör inte en författares eventuella dogmatiska inkorrekthet vara avgörande för bedömningen av vederbörandes verk. Det vore inte en litteraturkritik värd namnet. För det andra så finns det överhuvudtaget väldigt lite fog för att misstänka Elizabeth II för islamofobi. Tvärtom. Majoriteten av de muslimer hon adlat hittills har varit fromma, sedesamma och helt och hållet klanderfria, till och med från en ortodox muslimsk ståndpunkt.
Sir Iqbal Sacranie heter ordföranden för Muslim Council of Britain. Han dubbades till riddare 2005 för sina strävanden att främja dialog och fredlig samvaro mellan olika etniska och religiösa grupper. Men även damer har adlats. Baronessan Uddin, bengaliska av börd, sitter som den första muslimska kvinnan i House of Lords för Labour. Hon upptogs i frälset 1998. Baronessan har särskilt utmärkt sig för sitt sociala arbete och är engagerad i utbildnings- och hälsofrågor.
Mohamed Iltaf Sheikh är direktör för firman Camberford Law och adlades 2006. Han sitter för de konservativa i House of Lords, där han i enlighet med det brittiska skämtlynnet kommit att tituleras "Baron Sheikh". Han är även ordförande för Conservative Muslims Forum, ett sällskap för muslimska medlemmar i Torypartiet.
Men den förste muslimske aristokraten (med invandrarbakgrund, det har funnits flera "urbrittiska" muslimska aristokrater före honom) i Storbritannien var emellertid baron Ahmed av Rotherham, som dubbades redan 1998, blott 40 år gammal. Sedan dess sitter han i House of Lords för Labour. Vid sitt inträde svor han eden på ett exemplar av Koranen översatt till utsökt engelska av en viss Marmaduke "Muhammed" Pickthall (1875-1936), en excentrisk gentleman vars historia är för lång för att få plats här.
Det engelska kungahuset vore de sista jag skulle anklaga för islamofobi. Prins Charles har nyligen ändrat sin titel från "Defender of The Faith" till "Defender of Faith" för att även inkludera sina muslimska undersåtars tro. 1997 höll han ett tal vid Oxforduniversitet där han lovordade både den islamiska kulturen och andligheten. Han håller sig även med en "islamisk trädgård" och har varit med om att inrätta en akademi för religionsdialog - The Temenos Academy. Förutom detta så var en av prinsens bästa vänner muslim, nämligen Martin "Abu Bakr" Lings (1909-2005), en av vår tids främsta muslimska filosofer, mystiker och Shakespearekännare. Lings var under sin livstid chef för avdelningen för österländska manuskript vid British Museum.
Ett av de goda ting som profeten Muhammed lärde sina lärjungar och därmed oss muslimer i allmänhet var att inte hysa misstankar mot vår nästa. Med tanke på det engelska kungahusets sympatier för islam och muslimer är det dessutom helt ologiskt att tro att Rushdies adlande skulle bero på något slags aversion mot islam.
Den 28 mars i år firades profetens födelsedag över hela världen. Så även i det brittiska parlamentet. Shaykh Hisham Kabbani, en av initiativtagarna till Sufi Muslim Council, inledde sin predikan med "May Allah bless the Queen".