Långt till vården

Landstingsstyrelsens beslut att lägga ner vårdcentralerna i Knutby och Länna kommer kraftigt att försämra förutsättningarna för många landsbygdbor i Uppsala kommuns östra del.

Foto:

Uppsala2015-03-20 00:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sett till invånarantal är Uppsala landets största landsbygdskommun. De olika samhällena på landsbygden i kommunen varierar i storlek men har också något som förenar dem.

Den mycket begränsade samhällsservicen är ett faktum, något som blir uppenbart vid en jämförelse med valfri ort bortom Uppsala kommun som exempelvis Alunda, Örbyhus eller Österbybruk. Kontrasten är tydlig när man passerar kommungränsen.

Frågan man bör ställa sig är varför det är tydligt mindre livaktighet på landsbygden här jämfört med kringliggande kommuner. Ett troligt svar är tillgången till privata samt kommunala och andra offentliga arbetstillfällen, som är förhållandevis låg på landsbygden i Uppsala kommun. Här har politiken ett stort ansvar att underlätta för privata entreprenörer att starta företag och växa. Det gäller även att inte dra undan mattan för landsbygden genom att centralisera all kommunal samhällsservice.

Uppsala kommun måste likaledes ha en god dialog med landstinget, Regionförbundet och statliga myndigheter för att påverka dessa att tillgängliggöra samhällsservice på landsbygden, i stället för att hänvisa alla landsbygdsbor till Uppsala stad.

Alla aktörer har ett ansvar för att vända denna negativa trend.

Landstingsstyrelsen beslutade den 3 mars att köpa upp mark i Almunge för att på denna uppföra en ny vårdcentral som ska ersätta de befintliga vårdcentralerna i Knutby och Länna, som båda är i behov av renovering. Detta är ett steg i fel riktning.

För att förbättra för landsbygden hade det naturliga varit bäst att renovera båda vårdcentralerna och uppföra en mindre vårdcent­ral i Almunge.

Det är klokare att göra kvalitetsförbättringar på fastigheter utan att flytta verksamheten från orten.

Ett sådant beslut skulle öka samhällsservicen på samtliga tre orter med omnejd och samtidigt lösa de brister som finns på de befintliga vårdcentralerna.

Ingen är vinnare när tusentals landsbygdsbor måste åka flera mil för att få grundläggande samhällsservice, i detta fall för komma i kontakt med primärvården.

Varken alliansen eller de rödgröna partierna stod upp för landsbygden i denna viktiga fråga.

Kommunallagen är tydlig när det gäller invånarnas rättigheter i en kommun. Samtliga invånare ska behandlas lika, såvida inte sakliga skäl finns för att behandla dem olika. I fallet med vårdcentralerna i Knutby och Länna är det tydligt att det finns en lösning som ökar likabehandlingen och som därför borde vara den väg landstinget ska gå.

När det gäller att utveckla och värna om landsbygden blir Sverigedemokraterna nästan alltid ensamma i kommunen, landstinget och riksdagen om att driva och stödja sådana förslag. Vägen till en levande landsbygd med god samhällsservice är lång.

Denna väg blev den 3 mars tyvärr ännu längre, när de andra partierna beslutade att låta två vårdcentraler bli till endast en på Uppsala kommuns östra landsbygd.

Simon Alm

landstingsråd (SD)

Landsbygden.

Läs mer om