Klart maten ska ut och åka

Svenska kommuner vill ändra Lagen om offentlig upphandling för att följa LRF:s råd om att upphandla närproducerad mat. Men det vore ganska magstarkt att sätta upp handelshinder för andra EU-länder, när vi har en regeringsstrategi för att kränga på dem svensk mat!

Maria Ripenberg

Maria Ripenberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-07-26 16:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun vill ”Andelen ekologiska livsmedel och ...närproducerade varor som upphandlas ska öka”. En del kommuner önskar att regeringen ändrar Lagen om offentlig upphandling, LOU, så de kan kräva att maten de köper är ”närproducerad”. Det skulle i praktiken betyda handelshinder gentemot övriga EU. Frågan är vem som kom på idén. Under rubriken Kommunal matrevolution behövs skriver Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att ”kommunerna måste våga ställa tuffare kvalitetskrav vid upphandling av skolmat” för att ”öka andelen närproducerad mat”. LRF menar dock att detta redan är förenligt med LOU.

En ändring i LOU skulle inte vara förenlig med EU-tanken. För inte tycker väl regeringen – tvärs emot EU:s intentioner och svenska företags önskemål – att handelshindren i den inre marknaden ska öka?

Regeringen har antagit en livsmedelsstrategi i tre delar. Här ska satsas på ”ekologiskt, närproducerad och småskalig produktion”. För miljöns skull? Inte direkt. Planen är att göra Sverige till Det Nya Matlandet i Europa, och en annan del av strategin är ”exportfrämjande åtgärder”. Maten ska alltså ut och åka i världen, inte bara ätas där den produceras. Man vill idka handel. Och det är absolut inget fel med det, bara man inte låtsas som något annat. Det vore ju ganska magstarkt att sätta upp handelshinder för holländare och spanjorer, när vi har en regeringsstrategi för att kränga på dem svensk mat!

Vad menas då med ”närproducerad”? LivsmedelsSverige förklarar: det är mat som ”produceras och konsumeras inom ett visst område där avsändaren framgår tydligt”. De närmaste bananerna finns ju inte i Sverige. Men tomater har vi. Ändå kan det vara bättre för klimatet att köpa spanska tomater. Växthus slukar energi. Det hävdas också att djupfryst lammkött från Nya Zeeland är mer klimatsmart än kött från brittiska lamm, om uppfödningen räknas in. Och så vidare.

Specialisering som grundval för handel håller alltså även för mat. Småskaligt och nära är inte alltid bäst. Att veta vad som är rätt är dock svårt. Men LRF vet precis. Under rubriken Nära mat i skolan beskrivs ett lyckat seminarium ”om att ställa högre krav på skolmaten vid upphandling”. Politiker, kostchefer, bönder – alla var där. Och på regeringens hemsida kan man vidare läsa hur Skolmatens vänner – en av LRF:s PR-organisationer – vill att kommunerna ska göra ”mindre och kunnigare upphandlingar för att ge fler små, lokala leverantörer chansen att lägga anbud”.

Den närproducerade soppan blir allt grumligare.