På Gottsundaskolan i Uppsala går elever från årskurs sex till nio. Deras sammantagna betygsgenomsnitt låg vårterminen 2015 över snittet för de kommunala grundskolorna i Uppsala. Gottsundaskolan har en rad profilutbildningar och i en enda nia går fem elever som tränar fotboll på landslagsnivå.
Så har det inte alltid sett ut. Under lång tid gick det visserligen bra för Gottsundaskolans elever, men för tio år sedan nådde en negativ utveckling botten då bara fyra av tio elever i årskurs nio nådde målen i alla ämnen. År 2006 gick Gottsundaskolans nior ut med de sämsta genomsnittliga betygen av alla niondeklassare i Uppsala. Idag får Gottsundaskolan studiebesök från hela Sverige på grund av sitt goda rykte av att ha vänt en negativ trend.
Vad säger oss då detta? Jo att negativa utvecklingstrender går att bryta och att vända. Gottsunda och Valsätra är stadsdelar med fantastiska förutsättningar. Området är en viktig nod för Södra staden och hela Uppsala med sitt strategiska läge, och kommer att bli än viktigare i framtiden. Det finns ett stort intresse av att utveckla och bygga i detta natursköna område. Det finns fantastiska grön- och rekreationsområden som ska bevaras, och andra med potential att utvecklas från barriärer till sociala mötesplatser. En blandning av villakvarter i ytterområdena och mer centralt en dominans av hyresrätter skapar en mångfald och livskraft i Gottsundaområdet som måste tas tillvara.
Samtidigt finns här också stora ekonomiska och sociala utmaningar. Medelinkomsten i Gottsunda är 22 procent lägre än i övriga Uppsala och arbetslösheten mer än dubbelt så hög. Under påsken eskalerade oroligheter i form av stenkastning och bränder vilket skapar otrygghet, frustration och även praktiska problem för alla som bor i Gottsundaområdet.
Vi kan inte acceptera att det finns områden i vår kommun dit kollektivtrafiken ställs in på grund av bristande säkerhet, eller där invånare är rädda för att gå ut på kvällen. I dag samlas kommunalråd, nämndsordföranden och kommunens högsta förvaltningschefer för ett möte i Gottsunda. Vi ska där prata oss samman och ta fram idéer för utvecklingen i området. Utgångspunkten är att bygga vidare på den positiva utveckling vi ser i Gottsunda och Valsätra. Vi ska kraftsamla tillsammans med Gottsundaborna, föreningar och näringslivet.
Detta är en pusselbit i arbetet med att ta fram ett planprogram med fokus på social hållbarhet i Gottsunda. Programmet ska öka trygghet och trivsel och främja hållbarheten i Gottsundaområdet både på det ekologiska, ekonomiska och sociala planet.
Främst vill vi lyssna in. Vi tror att Gottsundaborna själva vet bäst vilka möjligheter och utmaningar deras bostadsområde står inför och hur Gottsundas unika identitet kan tas tillvara. Ett arbete har inletts där vi under 2016 och ett år framåt för intensiv dialog med olika grupper som ungdomar, äldre och föreningar i Gottsunda. Vi vill veta allt från vilka stora visioner till konkreta politiska förslag Gottsundaborna bär på.
Många kommunala insatser tenderar att bedrivas i projektform under ett eller några få år. Det vill vi med detta planprogram ändra på - insatserna i Gottsunda ska vara långsiktiga. Renoveringsbehov behöver inventeras och åtgärdas på ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt. Nybyggnation bidrar till fler bra bostäder i Uppsala samtidigt som det stärker områdets kvalitet.
Stora delar av Gottsunda och Valsätra byggdes under den stora miljonprogramssatsningen under rekordåren 1965-1974. Precis som i många andra bostadsområden runt om i landet från denna tid står stora delar av bostäderna i Gottsundaområdet inför ett stundande renoveringsbehov. Samtidigt har Gottsunda även plats för fler bostäder.
I ett renoverings- och förtätningsarbete finns möjlighet att säkra en ökad mångfald i området, med olika typer av bebyggelse för olika grupper och människor. Samtliga större fastighetsägare i Gottsunda och Valsätra har uttalade bebyggelseambitioner. Kommunen ska vara en aktiv part i det arbetet. Den långsiktiga målsättningen är ett tillskott på 4 000 bostäder, med plats för ytterligare 10 000 boende till de 15 000 som bor här i dag.
Vad kan vi politiskt göra för att lyfta ett område? Vi gör redan mycket i Gottsunda. Här har ett kulturcentrum skapats med teater, bibliotek och en scenkonstbiennal med hela kommunen som målgrupp. Här finns stadsodling i Matparken där kommunen varit en aktiv part. Vi ser över möjligheten att placera återvinningscentralen mer lättillgängligt centralt i Gottsunda.
Med fortsatt stadsutveckling kommer även möjliga satsningar i att höja kvaliteten i allmänna parker och torg, som utvecklas i tät dialog med de som främst kommer att använda platserna - dagens och morgondagens Gottsunda- och Valsätrabor.
Arbetet med planprogrammet för Gottsundaområdet förenar ett fysiskt förnyelse- och omvandlingsprojekt med ett socialt angreppssätt. Detta är viktigt. Gottsunda och Valsätra är delar av Uppsala och vi måste gå från ord till handling visa att det är viktigt för hela Uppsala hur Gottsundaområdet utvecklas. Ett planprogram som förhoppningsvis kan presenteras redan nästa sommar ska omsättas i handlingsplaner, som i sin tur blir konkreta åtgärder, investeringar och nya hem.
Inget område i Uppsala kommun ska lämnas i sticket. Med lyhörda insatser är vi övertygade om att hela Gottsundaområdet kan göra samma framgångsresa som eleverna på Gottsundaskolan har gjort.
Marlene Burwick
Finanskommunalråd (S)
Maria Gardfjell
Kommunalråd (MP)
Ilona Szatmari Waldau
Kommunalråd (V)
Erik Pelling
Kommunalråd (S)