Sedan 1930-talet har vi i Sverige gjort stora insatser inom barnhälsovård och mödrahälsovård. Att göra regelbundna hälsokontroller vid en mödrahälsovårdscentral är i dag en självklarhet för de flesta gravida kvinnor. Lika självklart är det med regelbundna hälsokontroller för våra små barn vid barnavårdscentraler. Dessa två reformer har inneburit stora hälsovinster för landets kvinnor och barn.
Nu när vi är inne på 2010-talet är det dags att ta itu med ytterligare en reform i samma anda. Vi socialdemokrater vill införa en försöksverksamhet med äldrevårdscentraler.
De flesta i den äldre befolkningen är förhållandevis friska och har en god funktionsförmåga även i hög ålder men de äldre är naturligt mer sårbara vad gäller sjukdomar och ohälsa. De flesta stora folksjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, stroke, demens och höftledsfrakturer drabbar i stor utsträckning invånare i de högsta åldersklasserna. Det är därför viktigt att minska risken för sjukdomar genom förebyggande åtgärder. Vi måste också bli bättre på att fokusera på det friska hos individen då senare års studier visar att många sjukdomar som förr antogs tillhöra ålderdomen kan förebyggas. Enligt Folkhälsoinstitutet är vissa faktorer extra viktiga att fokusera på: social gemenskap, delaktighet och inflytande, fysisk aktivitet och goda matvanor.
På landstingsfullmäktige i morgon kommer ledamöterna att ta ställning till vår motion om äldrevårdcentraler, där vi föreslår en försöksverksamhet där 3 000 av länets 23 000 medborgare över 75 år inbjuds till en årlig hälsokontroll hos distriktssköterska.
Vi föreslår att hälsokontrollerna bland annat ska innehålla kontroll av blodtryck, kostrådgivning, viktkontroll, enkelt njurfunktionsprov, olycksfallsprofylax, läkemedelsgenomgång och erbjudande om enkelt minnestest. Vår motion anger inte var landstinget ska inrätta försöksverksamheten men vi ger förslag om att inrätta äldrevårdcentraler i områden med olika geografisk karaktär (storstad, glesbygd, tätort).
Det är också viktigt att ta socioekonomisk hänsyn i planeringen då resultatet från flera studier visar att socioekonomiska hälsoskillnader kvarstår vid högre ålder.
Exempel på vårdcentraler som skulle kunnas ges möjlighet att jobba med projektet kan därför vara Eriksberg, Tierp och Östervåla.
Tyvärr har den borgerliga ledningen för landstinget valt att avslå detta utmärkta förslag. Argumenten har varit att de bland annat vill invänta resultatet från Folkhälsoinstitutets hälsocoachprojekt som kommer om några år. Här tycker vi att den borgerliga majoriteten blandar ihop begreppen då detta projekt handlar om hälsosamtal med betoning på levnadsvanor och saknar sjukdomsuppspårande ansats. En rapport från Stockholms läns äldrecentrum visar just på att hälsosamtal bör kombineras med en enklare hälsokontroll i form av bland annat mätning av blodtryck, blodsocker och minneskontroll.
Det kan också tilläggas att en rad remissinstanser, till exempel landstingets pensionärsråd och norra länsdelsberedningen, har ställt sig positiva till vårt förslag om en försöksverksamhet med Äldrevårdscentraler. Deras synpunkter att försöksverksamheten inte får inkräkta på vårdcentralens ordinarie verksamhet och att försöket måste ske i samklang med närvårdsarbetet ser vi som en förutsättning. Vi tycker att det är beklagligt att våra goda förslag för en bättre hälsa bland länets äldre invånare bemöts med avslag och ”vänta och se”.
Börje Wennberg
landstingsråd (S)
Vivianne Macdisi
landstingsråd (S)
Claes Sundelin
ledamot (S) i landstingsfullmäktige
Solveig Kalliomäki
ersättare (S) i landstingsfullmäktige
UNT 10/4 2011