I förra veckan gick Fredrik Reinfeldt, tillsammans med många europeiska regeringschefer, ut med ett viktigt och tydligt budskap: Europa kan aldrig bli starkt och verkligt konkurrenskraftigt om kvinnor fortsatt hålls utanför ledande poster.
Det är mycket bra att Europas ledare tar sådan tydlig ställning. Nu har de dessutom en praktisk möjlighet att visa att de i handling menar vad de säger – genom ett konkret initiativ i frågan om nomineringsprocesserna till Europeiska Centralbanken (ECB).
ECB är en av världens viktigaste och mäktigaste centralbanker. Den har i uppdrag att ansvara för penningpolitiken i de medlemsstater som bildar euroområdet.
I vår är det dags för en ny ledamot att utses till ECB:s direktion som ansvarar för centralbankens löpande arbete. EU:s finansministrar har endast nominerat män till posten – igen. Det finns i dag inte en enda kvinna i direktionen, som består av sex män, eller i ECB-rådet, som utgörs av 23 män.
Vi ifrågasätter om den könssegregerade ledningen är den mest lämpliga för ett sådant mäktigt organ som ECB. Centralbanken fattar oerhört viktiga beslut som berör en halv miljard medborgare i EU, som till hälften består av kvinnor. Det är ett underbetyg för demokratin och jämställdheten att EU:s medlemsstater inte klarar av att nominera en kandidatlista som mer rättvist speglar EU:s befolkning.
Eftersom Sverige står utanför eurosamarbetet är vårt inflytande begränsat, men vi uppmanar finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt att utöva det inflytande de ändå har över sina kolleger, att aktivt verka för en mer representativ centralbank.
Även om de nuvarande styrelseledamöterna har kompetens, är det uppenbart att det finns ett systemfel i nomineringsprocessen som hindrar begåvade individer på grund av deras kön. Vi är övertygade om att de finns välmeriterade kvinnor i unionen som är redo att ta plats vid ECB:s roder. Som liberaler är vi också övertygade om att en större mångfald i styrelsen kan höja kvaliteten i beslutsprocessen.
Vi förespråkar inte lagstadgad könskvotering men det finns andra åtgärder att ta till. I Sverige nomineras ofta två personer till en tjänst eller ett styrelseuppdrag, vilket ökat andelen kvinnlig representation. Det är en metod som skulle kunna användas även för ECB:s styrelsetillsättning.
Det är dags att vi sätter nomineringsprocesserna i EU under lupp – och inte bara i ECB. Både inom privat och inom offentlig sektor i EU finns fortfarande enorma utmaningar med alltför homogena styrelserum. Endast tolv procent av styrelseledamöterna i Europas 300 största företag är kvinnor. ECB måste visa att ett annat ledarskap är möjligt.
Om Europa ska få fler kvinnliga ledare behövs fler kvinnliga förebilder. Här måste vi folkvalda ta ett mycket större ansvar och bana väg för kvinnor. Vi har bara två regeringar i EU som leds av kvinnor, Angela Merkel i Tyskland och Helle Thorning-Schmidt i Danmark. Endast en handfull av EU:s 27 finansministrar är kvinnor. EU-kommissionen består av 18 män och nio kvinnor. Av 754 europaparlamentariker är drygt 30 procent kvinnor. Ett stort antal medlemsländer har under 20 procent kvinnor i de nationella parlamenten. Mannen är fortfarande norm för europeiska politiker.
Men det räcker inte med att förändra nomineringsprocesser om vi långsiktigt ska spräcka glastaket. Europas kvinnor är välutbildade, fler kvinnor än män studerar. Närmare 60 procent av alla universitetsexamina i EU tas ut av kvinnor. Men endast 60 procent av unionens kvinnor i förvärvsarbetande ålder har ett jobb och i vissa länder är siffran ännu lägre.
Miljoner välutbildade kvinnor i EU kan inte yrkesarbeta alls, eller så mycket som de skulle vilja, på grund av att de tvingas ta ansvaret för hem, barn och åldrande släktingar. Fler regeringar i EU måste inse att brist på jämställdhet i vardagen har ett högt ekonomiskt pris, både för det egna landet och för unionen.
Att kvinnor tar plats i ECB är en viktig politisk markering. Centralbanken får inte fortsätta vara ett reservat för män. Unionen har inte råd med ett glastak över europeiska kvinnors kompetens.
Olle Schmidt
Europaparlamentariker (FP)
Bonnie Bernström
ordförande för Liberala Kvinnor
UNT 18/2 2012