Få saker åsamkar samhället så stort lidande och så höga kostnader som effekterna av alkohol, droger, tobak och under senare år även dopningsmedel, ett område som numera brukar sammanfattas ANDT-området. I dagens Sverige lever 300 000 barn i en familj där det förekommer missbruk, varje dag leder missbruk av alkohol och droger till våld, misshandel och olyckor. Nya droger dyker upp, näthandeln med droger ökar och är svår att kontrollera. Samhällets kostnader för sjukdom och skador orsakade av alkohol, narkotika, tobak och dopningsmedel kan beräknas till minst 50 miljarder kronor varje år.
Hur ska samhället lyckas komma till rätta med situationen? Och hur ska missbruk behandlas för bäst effekt? Visst finns det kunskap, både på universiteten och bland praktiker inom exempelvis polis och socialtjänst. Men samordningen saknas. Den ena handen vet inte alltid vad den andra gör. Ska man lyckas nå framgång inom ett globalt problemområde där det finns så starka ekonomiska intressen och där så mycket sker i det dolda gäller det att samla resurserna. Det handlar om att hjälpas åt i samma riktning, att finna tydliga och gemensamma mål.
Det är ett misslyckande varje gång ett dödsfall sker på grund av överkonsumtion av en drog, vare sig det handlar om droginducerat våld, rattonykterhet eller överdos. Det är frustrerande att se näthandeln med droger blomstra och det väcker starka reaktioner på att en naiv yngling kan få avsevärt längre straff för olaglig försäljning än den drogpåverkade bilföraren som råkat ta livet av en medtrafikant.
Självklart utbyts det erfarenheter om dessa problem och visst diskuteras det behandlingsstrategier, alkoholbeskattning, lagstiftning, polisens befogenheter och skador orsakade av olika droger. Man försöker minska langning till unga, och diskuterar kroppsideal och dopningsmedel. Men behovet av effektivare kontroll och prevention, på bättre och vård och behandling är enorma. I en nyligen slutförd utredning som initierats av socialdepartementet lyfts dessa viktiga frågor upp på ett förtjänstfullt sätt. Men processen är långsam. Efter remissrunda, utformning av promemoria och beslut räknar utredaren med att en lång startsträcka återstår innan arbetet ger effekt.
I Uppsala anser vi att vi inte kan vänta. Vi vet att vi har kunskapen, möjligheterna och viljan och vi tänker börja arbeta redan i höst. Här finns kunskap som behöver användas bättre, här finns erfarenheter som vinner på att utbytas. Den 5 oktober samlas därför Uppsalas aktörer för att tillsammans lansera initiativet U-FOLD (Uppsala forum för forskning om läkemedels- och drogberoende) och låta startskottet gå för denna samverkan. Detta ska bli den plattform som behövs för att göra vägen mellan ny kunskap och praktik kortare än någonsin i Uppsalaregionen.
Vid Uppsala universitet finns forskning och kunskap inom i stort sett alla relevanta områden med samband till droger: medicin, farmaci, kemi, teknik, sociologi, psykologi, samhällsvetenskap, juridik och teologi. Det finns alla möjligheter att sprida kunskapen och utveckla tvärvetenskapliga forskningsprojekt och det finns alla möjligheter till samverkan mellan forskningen och länsstyrelse, kommun, landsting, polis, regionförbund, studentnationer, idrottsrörelsen, brukarorganisationer och många andra aktörer och praktiker.
Därför ingår alla dessa som partners i detta initiativ. Andra tvärvetenskapliga samverkansinitiativ som tagits tidigare, såsom Centrum för polisforskning, Nationellt centrum för kvinnofrid, Berzelii-centrum för neurodiagnostik och det teologiska nätverket Impact of religion, kommer alla att finnas med inom ramen för U-FOLD.
Tillsammans vill vi förenkla processen att implementera nya rön i samhällsinsatser, vård och rättsliga åtgärder. Universitetet vill också få input från praktiker till forskningen. Drog- och läkemedelsmissbruk är ett komplext område med många perspektiv. Vi vill bygga en arena som rymmer allt från beroendets sociala aspekter till nya tekniker för droganalys. Men ska vi nå våra mål är varje kompetens betydelsefull, därför måste nätverket odlas vidare och fortsätta att växa. Kan samarbetet leda till att färre unga fastar i droger, till kortare behandlingstider eller ett dödsfall mindre så har vi nått ett nödvändigt steg framåt.
Fred Nyberg
professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet
och koordinator för U-FOLD
UNT 5/10 2011