Cykelväg till Ulva à la 2004 års förslag!

Det kraftigt expanderande Uppsala behöver en cykelväg till Ulva som är så rekreativ som möjligt och boende i Bälinge bör få tillgång till en kort och attraktiv cykelförbindelse in till staden. Det alternativ som togs fram av kommunen år 2004 kan vara en lösning på det segdragna dilemmat skriver folkpartisterna Mohamad Hassan, Cecilia Hamenius, Henrik Ottosson och Jessica Nettelblad.

Här slutar cykelvägen till Ulva Kvarn.

Här slutar cykelvägen till Ulva Kvarn.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-05-13 13:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är den större svenska stad som växer snabbast per capita med ett flertal nya stadsdelar under uppförande, exempelvis Librobäck och Börje tull i den nordvästra delen av staden. Kommunen har därutöver som ambition att bygga än mer och än snabbare.

En sådan kraftig stadsexpansion kräver dock en god och framsynt planering av rekreationsområden och stråk i närhet av tillkommande stadsdelar. Varje möjlighet som erbjuds att planlägga nya sådana måste tillvaratas och grundligt undersökas ur ett flertal olika perspektiv innan de eventuellt avförs eller skjuts på framtiden.

En fråga som nu är på tapeten är dragningen av cykelvägen mellan Klastorp och Ulva, där två alternativ av diametralt olika karaktär för tillfället ligger på bordet; en naturskön dragning längs Fyrisån och en dragning längs vägarna 272 och 630 via Brobykorset. Det har hävdats att dragning av den ena cykelvägen inte utesluter en anläggning av den andra vid en senare tidpunkt. Frågan är dock vilken tidpunkt i framtiden detta är?

Dragningen av den aktuella cykelvägen har varit en av Uppsalas riktiga långbänkar, och det är nu mer än dags att Bälinge sammanbinds med Uppsala genom en så bra, kort och attraktiv cykelförbindelse som möjligt och att nya Uppsalabor i de nordvästra stadsdelarna får möjlighet att nå ut till Ulva via en rekreativ cykelväg.

Eftersom kommunen riskerade att komma till ett förhastat beslut yrkade Folkpartiet som enda alliansparti på en återremiss när ärendet togs upp för behandling i Gatu- och samhällsmiljönämnden tidigare i år. Den lantmäteriförrättning om en cykelväg längs ån som påbörjats skall enligt vår mening slutföras. Försvarsmaktens yttrande via länsstyrelsen skall inhämtas angående den cykelväg och det skydd i närhet av Ärna landningsbana 08 som Lantmäterimyndigheten då presenterar.

Men vad göra om Försvarsmaktens yttrande blir negativt? Är den alternativa dragningen av cykelvägen längs vägarna 272 och 630 överhuvudtaget intressant? En sådan cykelväg kommer att bestå av två raksträckor om vardera två-tre kilometer. Det blir alltså dubbelt upp jämfört med den i stort sett spikraka cykelvägen mellan Uppsala och Nåntuna, en cykelväg som knappast är den mest rekreativa i Uppsala kommun.

Vid en första anblick kan alternativet längs vägarna 272 och 630 te sig praktiskt, eftersom man kan räkna in fler boende längs den sträckan, än längs den andra utmed Fyrisån. Detta förutsätter dock att boende i Bälinge är lika villiga att cykla en nästan två kilometer längre och synnerligen enformig sträcka för att ta sig in till Uppsala, som de vore att cykla längs ån. Vi tror detta är ett rejält tankefel, och att väldigt få skulle utnyttja en cykelväg längs väg 272 och 630.

Faktum är att förslaget påminner om något kvarglömt från 70-talet som man hittat i en dammig skrivbordslåda. Alternativet är enligt Folkpartiet överhuvudtaget inte intressant och bör helt avfärdas från vidare diskussioner. Risken är annars överhängande att kommunen spenderar 15,5 miljoner kronor på att bygga en cykelväg som i princip inte kommer utnyttjas alls eftersom den helt enkelt blir erbarmligt enformig.

Så vad göra ifall Försvarsmakten ställer sig negativ till en dragning längs Fyrisån i närhet av Ärna landningsbana 08, med argumentet att dragningen riskerar ett försvarsmässigt riksintresse?

Enligt vår mening bör man då lyfta upp den alternativa dragning som togs fram av kommunen år 2004 och som, för att undvika Ärna landningsbana 08, tar en kortare sväng via Jumkilsån (eller möjligen mycket kort del av väg 272) och därefter går mellan ägorna norrut för att sedan återigen ansluta till Fyrisån strax uppströms om Gesvad. En sådan cykelväg skulle endast obetydligt förlora i rekreativt värde jämfört med en dragning som helt går längs Fyrisån.

Denna alternativa dragning borde heller inte orsaka protester från markägare, och man skulle även i ett senare skede kunna anlägga en utlöpande cykelväg till Brobykorset för att hämta upp ytterligare cyklister. Folkpartiets förhoppning är således att vi inom snar framtid ska ha en attraktiv cykelväg som förbinder Ulva och Uppsala.

Slutligen behöver vi se det lilla i det stora. Att Uppsala som en av Sveriges främsta kunskapsnoder växer med attraktiva stadsdelar och rekreativa närområden torde inte bara vara av lokalt intresse utan bör ses som ett tillväxtekonomiskt riksintresse.

Som få andra svenska städer konkurrerar Uppsala på den internationella marknaden om att locka utländska entreprenörer, forskare och studenter till Sverige. Vår ekonomiska tillväxt och expansion vilar således till del på att vi kan bygga ett framtida Uppsala som är minst lika attraktivt och lockande som dagens. För ett sådant framtida Uppsala behövs en attraktiv cykelväg till Ulva!

Mohamad Hassan
kommunalråd för Folkpartiet Liberalerna
Uppsala kommun
Cecilia Hamenius
kommunalråd för Folkpartiet Liberalerna
Uppsala kommun
Henrik Ottosson
ledamot (FP), gatu- och samhällsmiljönämnden
Uppsala kommun
Jessica Nettelblad
ersättare (FP), gatu- och samhällsmiljönämnden
Uppsala kommun

UNT 13/5 2013

Läs mer om