Och visst, där bebyggelse är tät har cykeln ett självklart försprång. Men insikten om cykelns plats som transportmedel även på längre sträckor och mellan tätorter ökar, både för dagliga transporter och cykelturism. Både som följd av ökad medvetenhet kring klimatfrågan och ur ett folkhälsoperspektiv.
Regionförbundet har därför, i samråd med länets kommuner, tagit fram en cykelplan. Ett fyrtiotal sträckningar har lyfts som intressanta, och rangordnats utifrån den samhällsnytta som identifierats. Många av dessa sträckningar skulle skapa förutsättningar för cyklister att slippa färdas tillsammans med snabb biltrafik på hårt trafikerade vägar, och därmed ge ökad trafiksäkerhet och i praktiken göra cykeln till ett alternativ där den idag inte är det. Inte minst skulle dessa cykelvägar kunna knyta ihop tätorter med varandra för ungdomar.
Bland de dragningar som pekats ut som allra mest angelägna finns Enköping-Hummelsta, Uppsala-Björklinge, Vassunda-Knivsta, Heby-Morgongåva och Storvreta-Vattholma. Investeringskostnaderna är förstås större när vägsträckningarna är längre, även om trafiktekniskt enklare lösningar i viss mån kan ge lägre kilometerkostnader.Hälften av kostnaden ska tas inom Länstransportplanen, och i länsplanen finns därför cirka 21 miljoner kronor avsatta för de tre kommande åren. Berörd kommun ske emellertid stå för den andra halvan, och förhoppningen är därför att samtliga kommuner i länet nu gör de trafikpolitiska prioriteringar som krävs så att ett regionalt cykelvägnät värt namnet kan börja byggas!
Niclas Malmberg
vice ordförande (MP) regionförbundets trafikberedning
UNT 30/7 2011