Bra omsorg före skatteplanering

Den som vill konkurrensutsätta äldreomsorgen vill också föra över skattemedel till riskkapitalister. Det är dags att satsa på god omsorg i stället för skatteplanering, skriver Jeanette Escanilla och Clemens Lilliesköld.

Jeanette Escanilla (V) är en av artikelförfattarna.

Jeanette Escanilla (V) är en av artikelförfattarna.

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2011-03-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsalas äldreomsorg har omstrukturerats under flera år. Kostnaderna har pressats och personaltätheten har minskats väsentligt. I Uppsala har flera missförhållanden rapporterats inom äldreomsorgen, både inom kommunal och privat omsorg när priserna har pressats alltför lågt.

Den borgerliga majoritetens mantra har varit privatiseringar och lägsta pris. Några krav på personalbemanning har inte funnits med bland de villkor som företagen har förbundit sig att följa. Det har till exempel inneburit personalbemanningar motsvarande en person per 28 boende och att flera enheter lämnats utan personal under natten då en person själv ansvarat för två enheter eller har behövt hjälpa till på andra ställen.

Först efter flera påstötningar från oppositionen (S, V, MP) infördes en minimibemanning på Uppsalas demensboenden. Denna minimigräns finns dock inte inskriven i de avtal som tecknats utan gäller för avtal som tecknas framöver.

För Vänsterpartiet är en god vård för våra äldre viktigt. Vi anser att det är bra med en minimibemanning, men menar att denna mer borde anpassas till rådande förhållanden.

I Stockholms stad har en utredning om bemanning gjorts. Utredningen konstaterar: ”Det har ofta hävdats att det varken går eller är lämpligt att ange en viss bemanning som riktvärde. Denna studie visar att det antagandet är fel. Det går, och kan också ses som nödvändigt. Mål som inte är kopplade till medel är ovärdigt en trovärdig äldreomsorg.” (Rapporter/Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum 2010:10.)

Vänsterpartiet vill se en tydligare koppling mellan antal boende, vårdtyngd och minimibemanning. Vi arbetar för att äldrenämnden tar sitt ansvar och ger mer resurser till att öka bemanningen och skapa en tryggare och bättre omsorg.

Vänsterpartiet vill stoppa konkurrensutsättningen av äldreomsorgen. Det ständiga prispressandet har inneburit försämringar för äldrevården. Äldrenämnden tar sedan beslut, som till exempel det lama beslutet om minimibemanning, för att lappa och laga missarna i upphandlingarna.

Det senaste exemplet på misslyckad upphandling är företaget som knappt existerar, men som ändå vann upphandlingen av fyra äldreboenden genom att ha det lägsta priset.

Socialdemokraterna har deklarerat att de vill se kvalitetsupphandling i stället för prisupphandling, det vill säga att priset är fast att och den som lovar bäst kvalitet för pengarna vinner, i stället för att den som tar minst betalt för en i förväg fastställd lägsta nivå. Vi kan hålla med om att kvalitetsupphandling är ett bättre alternativ än ett evigt prispressande, men en privatisering är en privatisering, oavsett om man konkurrerar med pris eller med kvalitet.

Cirka 47 miljarder skattekronor används varje år till privata driftsformer i Sverige. En stor andel vårdbolag ägs av riskkapitalbolag som inte ens skattar i Sverige utan för över vinsterna till skatteparadis.

Den som vill fortsätta konkurrensutsätta Uppsalas äldreomsorg vill också fortsätta att föra över Uppsalabornas skattemedel till riskkapitalister som gjort skatteplanering till en del av affärsplanen.

När upphandlingen av fyra äldreboenden nu måste göras om är vårt förslag att dessa boenden fortsätter i kommunal drift med god bemanning. Det är den stabilitet de äldre och personal förtjänar. Det är dags för Uppsala kommun att sluta bidra till skatteplanering och privata vinster i vården och i stället satsa på en god äldreomsorg där varenda skattekrona gå till omsorgen.

Jeannette Escanilla
ledamot (V) i äldrenämnden, KF-ledamot
Clemens Lilliesköld
ledamot (V) i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden KF-ersättare
UNT 23/3 2011

Läs mer om