REPLIK. Alliansen i landstinget skriver (UNT Debatt 30/10) att de vill samla bröstcancervården under ett tak. Vi socialdemokrater skulle välkomna denna kovändning om den inte vore vilseledande.
Vi har drivit förslaget om ett samlat Bröstcancercentrum under flera år utan att få gehör från alliansen. 2009 valde den moderatstyrda majoriteten trots stark avrådan från patientföreträdare och medicinsk personal att privatisera mammografin och flytta den från Akademiska sjukhuset där övrig bröstcancervård finns. Kritiken blev skoningslös.
Problemet med alliansens senaste utspel, att ”samla cancervården”, är att de vill dela mammografin och flytta tillbaka den kliniska verksamheten (när patienten känner en knöl i bröstet) till Akademiska medan screeningen (när friska patienter undersöks i förebyggande syfte) ska vara kvar på Samariterhemmet.
Det råder enighet bland verksamhetsföreträdare om att en styckning av mammografin skulle få allvarliga konsekvenser eftersom screening och klinisk mammografi är var sin del av en integrerad verksamhet som behöver hänga ihop om man ska kunna upprätthålla kvalitet, kompetens och kostnadseffektivitet.
Det gäller både lokaler, personal och utrustning. Alliansens utspel har mötts av kommentarer som ”katastrof” och ”huvudlöst” från den medicinska professionen.
Infallet från alliansen är inte förankrat någonstans och därför ställer vi oss frågande till om ansvariga politiker i majoriteten förstår riskerna med en splittrad mammografi? ??
Akademiska sjukhuset har tillsammans med Bröstcancerföreningen och Unilabs, som bedriver mammografin på Sammariterhemmet, granskat bröstcancerprocessen i syfte att minska lidandet för patienterna och hitta effektivare arbetssätt. Deras slutsatser och förslag presenterades i en rapport för över ett år sedan. Där betonades vikten av samverkan och kontinuitet i vården för att upprätthålla kvalitet och kompetens. De föreslog bland annat att hela bröstcancervården behöver samlokaliseras under ett tak, att kontaktsjuksköterskor ska finnas tillgängliga för samtal, ta emot och följa patienter genom vårdprocessen?samt att remisstvånget från husläkare till mammografi slopas så undersökning bokas direkt genom en kontaktsjuksköterska. Kritiken från Bröstcancerföreningen (UNT debatt 13/10) om uteblivna insatser i form av kontaktsjuksköterskor för att hjälpa patienterna, är befogad. Det är ett politiskt ansvar att följa upp politiskt fattade beslut. Detta har inte gjorts.
Vår uppmaning till alliansen är att genomföra och följa upp den väl förankrade strategin som verksamheterna i bred enighet tagit fram i rapporten Bröstcancerprocessen, i stället för att hitta på egna, nya och ogenomtänkta förslag som riskerar äventyra vården för patienterna.
Vivianne Macdisi
landstingsråd (S) och 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen
UNT 4/11 2013