Samtidigt som en väl förberedd mamma kommer med taxi till en förlossningsklinik i Sverige, sjunker en kvinna ihop på tröskeln till en vårdinrättning i Demokratiska Republiken Kongo, efter dagar av värkarbete med vattenavgång. Förlossningen slutar med att barnet dör. Förutom sorgen väntar ett liv i obeskrivligt lidande då kvinnan får en fistel med okontrollerat urinläckage.
Tiotusentals friska mammor och barn i världen dör eller får svåra skador varje dag. Nu är det dags att Sverige lägger in högsta växeln i kampen för mödrahälsa till alla.
Att dö är ett högt pris att betala för att bära och föda fram nytt liv, men så ser verkligheten ut för nästan 300 000 kvinnor varje år. Och sex miljoner spädbarn får aldrig chansen att leva. Dessutom drabbas miljontals kvinnor och barn av svåra förlossningsrelaterade komplikationer. När insatserna i världen prioriteras, hamnar mödrahälsovården trots alla löften långt ner. Vilken skam, för en upplyst värld som vår!
Varje blivande mamma behöver ha tillgång till en barnmorska med tillräcklig professionell kompetens, som kan övervaka hennes graviditet, förebygga och identifiera problem och handlägga förlossningen på ett medicinskt säkert sätt. Men i verkligheten är det långt ifrån självklart.
Bara hälften av världens kvinnor föder barn med assistans av vårdpersonal som har tillräckligt hög kompetens.
Mödradödligheten, som skulle minska med tre fjärdedelar till 2015 enligt FN:s millenniemål 5, har med två år kvar till deadline bara halverats. Av alla dödsfall sker 85 procent i Afrika söder om Sahara och Sydasien och i riskzonen ligger särskilt tonåringar och mycket unga flickor.
För några hundra år sedan brottades vi svenskar själva med hög mödra- och spädbarnsdödlighet, men genom att satsa stort på hälsovård, inte minst genom förbättrad hygien och utbildning av barnmorskor, lyckades vi vända trenden. I dag kan vi vara stolta över att ha bland den lägsta mödradödligheten i världen. Nu är det vårt ansvar att dela med oss av våra lärdomar och leva upp till löftet att prioritera mödrahälsovård inom biståndet till andra länder.
I Panzirapporten, som lanseras den 11 mars av Panzisjukhuset i Bukavu tillsammans med Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, lyfts det stora problemet att många kvinnor i DR Kongo drabbas av fistlar i underlivet. I ett land präglat av våld och konflikter, föder många kvinnor sina barn i hemmen, utan pengar att betala nödvändig vård och med långa avstånd till en vårdinrättning som kan ge adekvat vård.
En studie vid Panzisjukhuset 2006–2007 visade att 40 procent av de kvinnor som drabbats av fistlar tidigare genomgått kejsarsnitt, och i en fjärdedel av fallen berodde skadorna på brister i utförandet av det operativa ingreppet. Det visar att kirurgernas kompetens måste höjas, men kejsarsnitt behöver också undvikas i möjligaste mån eftersom det ger en försvagad livmoder, som kan spricka vid framtida förlossningar.
Insikten om att fler barnmorskor med tillräckligt hög kompetens är en nyckel till att uppnå millenniemål fyra (minskad spädbarnsdödlighet) och fem (minskad mödradöd) ökar nu internationellt. En global multilateral överenskommelse har också tagits fram av UNFPA och Internationella barnmorskeförbundet i samverkan för att tillförsäkra närvaro av tillräckligt kompetent vårdpersonal vid varje barns födelse.
Tre delar är centrala: att det ska finnas en nationell reglering för barnmorskeprofessionen, en barnmorskeutbildning med tillräckligt hög kvalitet och stöd till lokalt yrkesförbund för barnmorskor.
Detta är ett viktigt steg i rätt riktning, men för att nå ända fram krävs konkreta aktiviteter och det är bråttom. Nu är det hög tid att handla så att rätten till mödrahälsa blir en verklighet för alla! Vi vill att Sverige:
- bidrar till höjd kunskap hos svensk allmänhet om barnafödande kvinnors situation i världen och ser till att våra politiker prioriterar frågan.
- ökar satsningen på svensk expertis i hälsobiståndet ännu mer.
- driver på för att såväl givarsamfundet som nationella regeringar anslår de medel som behövs och utvecklar strategier för att bygga hälsosystem, som ger tillgång till kvalitativt god mödrahälsovård för alla.
- verkar för att den multilaterala överenskommelse som tagits fram för att utbilda och stärka den professionella barnmorskan, efterlevs.
- satsar ännu mer på andra faktorer som förbättrar mödrahälsa som tillgång till preventivmedel, infrastruktur och flickors utbildning.
Marie Berg
barnmorska, professor i vårdvetenskap inriktning reproduktiv och perinatal hälsavid Göteborgs universitet
Urban Berg
överläkare, specialist i ortopedisk och allmän kirurgi vid Kungälvs sjukhus
Mathias Onsrud
gynekolog, professor emeritus, forskare inom internationell kvinnohälsa,
Oslo universitetssjukhus
Roland Boij
förlossningsöverläkare, Jönköping
Carin Boij
barnmorska och klinisk adjunkt, Jönköping
Niclas Lindgren
direktor, PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete
Samtliga med har lång erfarenhet av arbete i utvecklingsländer
UNT 10/3 2013