SLUTREPLIK
Vänsterstyret i Region Uppsala gör en medveten misstolkning av vår debattartikel (UNT Debatt 21/3, 16/4). Vår poäng är inte att folkhögskolan enbart ska utbilda vårdpersonal, utan att den även bör kunna bidra där det finns ett tydligt samhällsbehov. Det handlar om att stärka tryggheten, beredskapen och möjligheten för fler att komma i arbete. Det står inte i motsättning till folkhögskolans andra viktiga uppdrag – tvärtom.
Folkhögskolorna har historiskt spelat en viktig roll i att möta nya samhällsutmaningar. När vården skriker efter personal, tryggheten brister i vissa områden och arbetslösheten är hög i andra, bör vi använda samhällets resurser på ett klokt och behovsanpassat sätt. Det inkluderar att erbjuda utbildningar som leder till arbete – även inom vård och civilsamhälle.
Vi föreslår att Region Uppsala ser över vilka kurser som erbjuds på sina folkhögskolor. Varför inte använda det fria kursutrymmet till utbildningar som svarar mot verkliga behov, till exempel kurser som stärker språket, ger kompetens att jobba i välfärden eller inom brottsförebyggande arbete? Detta skulle dessutom kunna leda till minskade samhällsklyftor och ökad integration.
Vi efterlyser ingen likriktning av folkhögskolorna. Vi vill att de fortsätter vara kreativa, fria och breda – men också relevanta. Det handlar om att erkänna och förstärka den roll folkhögskolan kan spela i dagens och morgondagens samhälle.
När politiken reducerar diskussionen till en falsk motsättning missar man poängen – och riskerar att hämma den utveckling vi alla vinner på.