SLUTREPLIK
Sverige ska vara ett öppet och välkomnande land för dem som vill bidra. Att begränsa hur mycket studenter får arbeta är ett felriktat förslag, skriver Simon Wallin från MST i sin replik till oss (UNT Debatt 28/2). Vi gläds åt att Moderata studenter, liksom vi, tycker att regeringens utredning har landat fel i denna fråga.
För att säkra vår framtida konkurrenskraft och attraktionskraft måste vi locka nästa generations högutbildade arbetskraft. Det är viktigt för industrin, det ger studenterna möjligheter i livet och det skapar grogrund för kunskap, tillväxt och innovationer. Sverige ska vara en öppen och välkomnande plats för dem som vill bidra.
Så vitt vi kan se invänder inte Simon Wallin mot någonting vi skriver, utan lyfter i stället in andra frågor i sin replik. Han skriver att man inte får blunda för fusk med uppehållstillstånd. Vi instämmer. Men när man ska lösa ett problem måste man använda träffsäkra åtgärder och inte straffa dem som gör rätt för sig. Och för att citera Wallin: ”En godtycklig gräns för hur mycket studenter får arbeta löser dock ingenting.”
Däremot skapar det andra problem: integreringen i det svenska samhället försämras och studenter skulle få svårare att hitta relevanta jobb efter studietiden om kopplingen till arbetsmarknaden kraftigt begränsas. För arbetsmarknaden, som är i enormt behov av kvalificerad arbetskraft, vore det ett hårt slag.
Sverige behöver internationella studenter och deras kompetens. Studenterna behöver i sin tur ekonomisk trygghet och en naturlig väg från utbildning till jobb. Vi bör underlätta, inte försvåra, deras möjligheter att stanna och bidra.