REPLIK
Alexander Alenvall (UNT 25/4) skriver att vi måste vårda de träd vi har på bästa sätt och vi håller med. Det är en av de principer som nu slås fast i och med kommunstyrelsens beslut om riktlinjer för Uppsalas träd: Uppsalas träd ska må bra. Att arbeta med att förbättra deras växtbäddar och att utveckla uppbyggnadsbeskärning är exempel på något vi bör göra.
Vikten av att ha plats för träden i våra gaturum med tillräckliga växtbäddar och kronutrymme lyfts. Vi håller med om det. Även det är en del i riktlinjerna, att stadsträden ska ha bra utrymme och att det måste beaktas tidigt i planeringen när nya stadsdelar planeras.
Skribenten lyfter att 50 träd i ökning av det totala trädbeståndet om året är för litet. Ja, vårt mål är högre än så. Riktlinjen anger att antalet stadsträd ska öka och att vi ska plantera fler träd än vi tar ner. Den pekar ut att vi ska göra riktade nyplanteringsinsatser i de stadsdelar där vi har få träd i dag, det vill säga i centrum och i de östra stadsdelarna. Det är i de områdena som den största ökningen behöver ske.
Redan i dag är målet att plantera lika många och helst fler i pågående stadsutvecklingsprojekt. Hur mycket och hur snabbt vi kan öka antalet träd i Uppsala är en resursfråga som avgörs i det årliga budgetarbetet. Men i och med de nya riktlinjerna blir det minst en ökning med 50 träd om året utöver de träd som behöver planteras för att ersätta sjuka träd eller träd som behöver avverkas. Att lyfta frågan högt upp på agendan är ett steg på vägen för att ge dem prioritet i stadsutvecklingen.
Befintliga träd har höga värden och ska i möjligaste mån bevaras, vilket också pekas ut i riktlinjen. Äldre träd och solitärer ska värnas och bevaras där så är möjligt. Utvecklingen av staden kommer dock innebära att vi ibland måste ta ner träd även i framtiden. Att ha en långsiktig planering för nya trädplanteringar, nya mikroskogar och flytt av befintliga träd är viktiga verktyg för att se till att Uppsala fortsätter att vara en grön stad även när vi blir fler.
Riktlinjerna visar att vi i Uppsala kommun har en hög ambition att göra Uppsala grönare och att vi måste arbeta långsiktigt. Men det är inte det enda som görs för att se till att Uppsala förblir en grön stad. Det aktiva arbetet med att inrätta kommunala naturreservat som Hågadalen-Nåsten, Stadsskogen, Norra Lunsen, Årike Fyris, Kronparken, Gula Stigen, Röboområdet och i framtiden också Blodstensskogen är en annan viktig del i arbetet.