Göra om äldreboenden till LSS-bostäder gynnar ingen

Moderaternas förslag i konflikt med grundtanken bakom LSS, skriver företrädare från S och V i en replik.

I stället för att lägga 50 miljoner kronor per år på tomma platser kan dessa medel användas till att anställa fler undersköterskor och bygga fler LSS-bostäder, skriver företrädare från S och V.

I stället för att lägga 50 miljoner kronor per år på tomma platser kan dessa medel användas till att anställa fler undersköterskor och bygga fler LSS-bostäder, skriver företrädare från S och V.

Foto: Elna Lundgren

Replik2024-11-20 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Det finns flera skäl till att vi motsätter oss Moderaternas förslag om att omvandla äldreboenden till LSS-bostäder. Att klumpa ihop alla personer med funktionsnedsättningar oavsett ålder och seniorer visar på bristande insikt om att människor är olika.

Alla ska ha rätt till en bostad, det gäller även personer som får det via en LSS-insats. Men att använda tomma platser på äldreboenden som LSS-bostäder är inte bra för någon. Dels för att 25-åringar inte nödvändigtvis vill bo tillsammans med människor i livets slutskede. Dels för att vi behöver dessa platser för en kraftigt växande andel äldre som behöver plats på våra äldreboenden.

Men framför allt står Moderaternas förslag i konflikt med grundtanken bakom LSS som handlade om att lämna det gamla institutionssamhället där personer med funktionsnedsättningar gömdes undan. En bostad enligt LSS ska ligga i vanliga bostadsområden så att de boende ska kunna leva och bo så likt andra människor som möjligt. Det innebär att boendena inte ska ligga i anslutning till andra LSS-boende eller särskilda boenden. Vi tycker det är viktigt att stå fast vid den principen.

Det stämmer att det råder en brist på LSS-bostäder i Uppsala. Därför bedriver vi ett aktivt arbete med att ta fram fler LSS-bostäder. 

Funktionsprogrammet ses över för att bli tydligare och enklare för fastighetsägare och entreprenörer att tolka och lämna anbud på. Upphandlingar har reviderats för att möjliggöra för fler fastighetsägare som har mark att lämna anbud. Markanvisningsprocessen tydliggörs för att säkra LSS i flerbostadshus och möjligheten att etablera gruppbostäder i nyproducerade bostadsrätter utreds. Arbetet med genomlysning av mark fortgår för att möjliggöra friliggande gruppbostäder. Från oktober 2024 resurssätts också uppdraget med extern konsult för att öka resurserna som arbetar med frågan. Ett projekt pågår också i samverkan med Uppsalahem som innefattar tre olika nybyggnationer av LSS-boenden.

Moderaterna ondgör sig också över att vi bestämt att det är Uppsalabornas behov, inte företagens vinstspekulationer, som ska avgöra hur många äldreboenden vi ska bygga. Det är klok ekonomisk hushållning. Vårdföretagen byggde fler äldreboenden än vad Uppsala behövde.

I stället för att lägga 50 miljoner kronor per år på tomma platser kan vi nu använda dessa medel till viktigare saker – som att anställa fler undersköterskor och bygga fler LSS-bostäder.