Vi samarbetar gärna med C om det brottsförebyggande arbetet

Vill C stötta UP:s överenskommelser med styret för att stärka barnens bästa i förskolor och skolor? undrar Stefan Hanna med flera.

Äntligen har ögon öppnats för det viktigaste arbetet av alla, det vill säga att arbeta för barns bästa, och då menar vi alla barns bästa, skriver Stefan Hanna (UP) med flera.

Äntligen har ögon öppnats för det viktigaste arbetet av alla, det vill säga att arbeta för barns bästa, och då menar vi alla barns bästa, skriver Stefan Hanna (UP) med flera.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Replik2025-02-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Äntligen har ögon öppnats för det viktigaste arbetet av alla, det vill säga att arbeta för barns bästa, och då menar vi alla barns bästa. Att Centerpartiet vill lägga fokus och resurser på brottsförebyggande arbete i förskola och skola (UNT Debatt 17/2) är vi redan överens med minoritetsstyret om. Tolkar vi C rätt att de nu stöttar de överenskommelser UP gjort med minoritetsstyret för att stärka barnens bästa i förskolor och skolor? 

Resursenheter i skolan stärks med utbildade pedagoger som tidigt kan uppmärksamma och hjälpa barn med särskilda behov och ge dem det stöd och stöttning de behöver. Det stärker samtidigt skolan för alla elever.

undefined
Stefan Hanna, partiledare, Erika Wallgren, sakområdesledare och Karin Lamberg, ledamot i Utbildningsnämnden (alla UP).

Både förskola och skola ska bli mer aktiva aktörer i Uppsalas viktiga integrationsarbete. Detta genom att satsa mer resurser till förskola, grund och gymnasieskolan och därigenom förhindra ett tidigt upplevt utanförskap i form av misslyckade studier.

Nu påbörjas också stärkta ansträngningar för att små barn som lever i utsatta områden, eller till föräldrar som lever på försörjningsstöd, integreras bättre genom att gå på förskolan. På detta sätt minskar riskerna för att de tidigt hamnar i ett ofrivilligt utanförskap. Även de förstärkta satsningarna på praktiska gymnasieutbildningar bidrar till mindre utanförskap.

Nu genomförs också snabbare utvärderingar av skolors kvalité som till exempel uppföljning av resultat för bland annat trygghetsskapande åtgärder, vilket vi ser som en god och nödvändig grund för inlärning.

Aktuell forskning visar tydligt hur viktigt det är för barn och ungas inlärning med regelbundna fysiska aktiviteter. Det är bra för kroppen och den psykiska hälsan. I dag är en aktiv fritid som är stärkande för hälsan inte en verklighet för alla Uppsalas barn och unga. Det är inte acceptabelt. Genom att addera in fler idrottslektioner per vecka gynnas alla barn och unga i Uppsala och möjliggör en tryggare och stabilare inlärning för alla.

Vi samarbetar gärna med C om ni aktivt stöttar dessa förbättringar. Vår överenskommelse med minoritetsstyret kallas Guldavtalet. Det kommer att ge Uppsalaborna de verktyg som är absolut nödvändiga för att bryta utanförskapet och den ökade kriminalitet som måste brytas.