Vart tog de 62 miljonerna tog vägen?

Inget tyder på en långsiktig förbättring av väntetiderna för vård av prostatacancer, skriver Dick Söderholm med flera i sin slutreplik.

Replik2023-12-14 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Mikael Köhler för replik på vår debattartikel (UNT 5/12). Tyvärr känner vi inte igen den statistik som framförs i repliken. Den statistik vi som patientförening har tillgång till är NPCR (Nationella Prostatacancerregistret) där inga siffror för 2023 ännu är inlagda.  Vi försöker förhålla oss till av vården utgivna officiella fakta och kan då konstatera att Akademiska genom åren haft längre väntetider än riket i snitt om man mäter medianvärdet för tiden från remiss till start av kurativ behandling för hela patientgruppen. Och ungefär dubbelt så lång väntetid som målsättningen i Standardiserat Vårdförlopp.

Vad som bekymrar oss är att vi inte ser någon trend på signifikant förbättring. Och våra medlemmar ser väntetiden som frustrerande rent psykiskt även om man är medveten om att prostatacancer i regel är långsamväxande. 

Beträffande omorganisationen emanerar våra farhågor från patientperspektivet. I det material vi tagit del av och den information vi fått vid olika möten nämns aldrig att nya organisationen leder till en bättre vård. Fokus ligger endast på den interna chefsstrukturen. Vi har däremot inga synpunkter från ett utbildningsperspektiv. 

Den nya organisationen fick inte leda till fler chefer, enligt direktiv från politiskt håll. Så blir ändå fallet. Nuvarande verksamhetschefer blir kvar som sektionschefer och det tillkommer sex nya så kallade områdeschefer, alla med tillhörande administration. Administratörerna ökar således på bekostnad av personal som tar hand om oss patienter. Det är operativ personal som behövs. Vi ser fram emot utökning av till exempel antalet sjuksköterskor och patologer. 

Vi ser också fram emot den gedigna risk- och konsekvensanalys, som regiondirektören utlovade. Vidare efterlyser vi fortfarande besked om var statsbidraget på 62 miljoner, ämnade för kortande av väntetider, tagit vägen. Detta efterlyste vi för övrigt i mejl till regionen redan i november 2021 och april 2022. Svar har utlovats men uteblivit. 

För Prostatacancerföreningen i Uppsala län