En befolkningstillväxt i Uppsala på nära 50 procent på drygt 25, vilket hävdas av Vilhelm Hayen (UNT 10/9), år är osannolik. Ökningen de senaste 20 åren är nämligen driven av invandring.
Att påstå att det råder bostadsbrist när efterfrågan på bostäder inte leder till byggande är en ganska fri tolkning på ordet brist i en marknadsekonomi. Utbudet styrs av efterfrågan. Antalet ansökningar på detaljplaner och bygglov på bostäder i Uppsala är nära tvärstopp. Stadsbyggnadsförvaltningen har miljonunderskott. Det kräver anpassning.
Spårvägssatsningen och byggplanerna i södra Uppsala hänger ihop. Uppsala behöver inte spårväg. Om Malmö med 357 000 invånare klarar sig med långbussar/BRT och utan spårvagnar, så klarar sig Uppsala med 243 000 med samma bussteknik.
Slutrapporten om spårväg som godkänts av kommunstyrelsen innehåller flera fel:
- Invandringen kommer inte att fortsätta på så hög nivå som beräknats.
- Kapaciteten för långbussar har felaktiga indata (2012). En korrekt jämförelse visar att långbussarna har samma kapacitet som spårvagnarna som ska användas i Uppsala. Ingen hänsyn tas till utvecklingen där långbussar snart kan köras seriekopplade och självkörande.
- Kalkylerna tar inte hänsyn till att långbussarna kan dela väg med andra trafikslag. MalmöExpressens avskilda långbussträckor kostade 16 miljoner per kilometer. LundaExpressens spårväg kostade 160 miljoner per kilometer.
- I kalkylerna ingår märkliga indirekta kostnader för BRT. Ingenstans finns nettoeffekterna för BRT, som lägre kostnader, större flexibilitet, lägre skatt, bättre nyttjande av flera trafikslag och så vidare.
- Det finns en tro att spårvägen leder till höga markpriser längs spåren och att kommunen ska kunna sälja marken dyrt för att finansiera byggandet. En utveckling med trånga och dyra stadsmiljöer bör ifrågasättas. Är det så vi vill bo? Kommunen skall planera för boenden som medborgarna vill ha. Spårvägens ekonomi är ett cirkelresonemang: Vi måste bygga högt och tätt för att finansiera spårvagnar och vi måste bygga spårväg för att transportera folk i vår trånga stad.
- Den samlade bedömningen i rapporten innehåller värdeomdömen som att spårväg är attraktivare än BRT. Det hör inte hemma i en saklig utredning för en kollektivtrafiksatsning på 10-tals miljarder kronor som berör 100 000-tals medborgare ekonomiskt och socialt i minst ett halvt sekel.