Unga vuxna bortglömda i psykiatrin

Det är med blandade känslor vi tar del av debattartikeln från Liberalerna om psykiatri (UNT 25/7), skriver två läkare.

"Psykiatrivården för unga vuxna kvarstår med resurser som är klart underdimensionerade."

"Psykiatrivården för unga vuxna kvarstår med resurser som är klart underdimensionerade."

Foto: Johan Nilsson/TT

Replik2022-08-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Författarna beskriver att personer i åldern 15 - 24 år är en grupp särskilt utsatt för psykisk ohälsa och att satsningar behöver göras på Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) och vårdcentralerna för att förbättra tillgängligheten och förebygga bland annat självmord.

Vi är självklart positiva till de satsningar som nämns. Primärvård och psykiatri i Uppsala är i dagsläget lågt finansierade jämfört med andra regioner, vilket fackliga organisationer har påpekat (UNT 4/4). Samtidigt ser vi dock ett stort problem i att de satsningar som nu föreslås endast når patienter upp till och med 17 års ålder (BUP), medan ingenting nämns om de många unga människor mellan 18 – 24 som har kontakt med psykiatrin. Just denna period i en ung människas liv är en period där forskningen visat att många psykiatriska sjukdomar debuterar, vilket förstås gör det mycket viktigt att kunna ge snabb och god vård.

På Psykiatrimottagningen för unga vuxna behandlar vi just den åldersgruppen och ser dagligen i vårt arbete ett större behov än vi kan möta. Tyvärr är det tydligt att de problem med väntetider för nybesök, behandling och utredning som finns inom BUP finns även här. Det har under året varit svårt att hålla vårdgarantitiden och väntetiderna till utredningar för exempelvis. ADHD och autism är i dagsläget över ett år. Väntetiderna för vissa terapier kan vara så långa som två år, bland annat för Dialektisk Beteendeterapi (DBT), en terapiform som har starkt fokus på att förebygga just självmord.

Detta är framförallt en fråga om bristande resurser. Vi upplever att såväl personal som ledning har ett starkt och genuint engagemang samt jobbar hårt för att hjälpa våra patienter. Men med befintliga resurser kan vi i dagsläget inte erbjuda de behandlingar och utredningar vi vill inom rimlig tid, med lidande och frustration som följd. Med större resurser - fler läkare, psykologer, sjuksköterskor och kuratorer - skulle vi kunna ha bättre tillgänglighet, kortare köer och även en bättre arbetsmiljö för personalen.

Som Liberalerna påpekar så är sådana satsningar på många sätt en klok prioritering som lönar sig för framtiden. Men gäller detta inte bara BUP – det gäller självklart i precis lika stor grad för de äldre än 17 år.

Den föreslagna satsningen är ett steg på vägen. Samtidigt är den otillräcklig då vården för våra unga vuxna kvarstår med resurser som är klart underdimensionerade. Vi kan ge god vård inom rimlig tid, men bara om våra politiker väljer att ge oss resurserna att bedriva den vården. Med Liberalernas förslag gör man viktiga insatser för BUP – låt även Psykiatrimottagningen för unga vuxna få samma chans att hjälpa sina patienter.