REPLIK
Användningen av snus och e-cigaretter med höga nikotinhalter har ökat kraftigt bland skolelever enligt Folkhälsomyndigheten. Nikotin är ett starkt beroendeframkallande nervgift som ökar risken för sömnproblem och hjärnans mottaglighet för alkohol och andra droger. Bör det inte finnas en stark lagstiftning som skyddar våra barn mot detta?
Tobaksindustrin bärs upp av att barn och unga lockas in i ett nikotinberoende. Nio av tio som använder tobak säger nämligen att de började i tonåren. En tidig debut ökar risken för att fortsätta och använda fler nikotinprodukter.
Via kraftfull reklam och godisliknande smaker har tobaksindustrin lyckats övertyga unga och deras föräldrar om att det nya ”vita snuset” är mindre farligt. Det marknadsförs som ”tobaksfritt”, vilket även innebär lägre skatt och färre regleringar. Men det vita snuset har höga halter nikotin vilket framställs av just tobak.
Opinionsinstitutet Demoskop har, på initiativ av lobbyorganisationen Snuskommissionen, utfört en undersökning av tobaks- och nikotinanvändningen i åldersgruppen 16–34 år. Snuskommissionen tolkar resultatet som att unga börjar snusa för att sluta röka (UNT 17/11). Men rökare som försöker sluta med hjälp av snus hamnar ofta i ett blandbruk med ett större nikotinintag och fler hälsorisker. Man byter alltså på sin höjd ut ett skadligt beroende mot ett annat. Oberoende forskare och organisationer avråder från att tro på att vitt snus är vägen till ett rökfritt liv.
Vi behöver nå ut till och stödja föräldrar med ökad kunskap. Föräldrar ska vara trygga i att inte köpa ut nikotinprodukter till sina barn och tydliga med att de inte vill att barnen använder nikotin i någon form.
Barn och unga har rätt till tobaks- och nikotinfria liv. Både barnen i Sverige och de som utnyttjas och skadas av att odla tobaken. En nikotin- och tobaksfri skoltid ska vara självklar.
För ett ökat skydd för barn och deras rätt till hälsa och utveckling finns goda skäl att:
- Se över lagstiftningen och anpassa den till nya produkter – alla nikotinprodukter ska omfattas av samma lagar och regler.
- Höja skatten på nikotinprodukter.
- Förbjuda lockande smaktillsatser.
Riksdagen och lokala beslutsfattare ska ta beslut och stifta lagar på vetenskaplig grund. Inte köpa tobakslobbyns beskrivningar.