Slutreplik: Dagens regler hjälper inte någon studentgrupp

Det kan verka motsägelsefullt men studenters bostadsutbud kan öka med sänkta krav, skriver Stina Olén i en slutreplik

Branschen vill samverka för en rättvis fördelning av bostäder, skriver Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen

Branschen vill samverka för en rättvis fördelning av bostäder, skriver Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen

Foto: Pressbild Studentbostadsföretagen

Replik2024-10-03 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SLUTREPLIK

Ingen student – med eller utan funktionsnedsättning - ska behöva tacka nej till sin utbildning på grund av att man saknar en bra bostad. Av den anledningen ser vi att det är viktigt att sänka tillgänglighetskraven för studentbostäder. Det kan låta motsägelsefullt för exempelvis organisationen DHR (UNT, 23/9), men det kommer ge samhället större möjlighet att skapa ett mer diversifierat bostadsutbud med tillgängliga bostäder för alla.

Att branschen även i framtiden kan tillhandahålla en bredd av bostäder för personer med funktionsnedsättning är inte en risk. Tvärtom. Redan idag är nästan hälften av det befintliga beståndet byggt med generösa tillgänglighetskrav och framtida nyproduktioner kommer tillskapa ännu fler, även med ett specifikt studentbostadsregelverk. Branschen är också redo att i samverkan med student- och funktionsrättsorganisationer utveckla förmedlingsprinciperna, som säkerställer en rättvis fördelning av bostäderna även i framtiden.

Det är svårt att jämföra de ekonomiska förutsättningarna mellan Finland och Sverige, det är många aspekter som spelar roll. Utifrån de beräkningar som våra medlemsföretag gjort och utifrån vårt svenska hyressättningssystem finns goda möjligheter att få till ett ökat byggande till lägre boendekostnad, både genom ny- och ombyggnationer, om tillgänglighetskraven förändras.

Det regelverk som finns idag bidrar inte till att lösa bostadssituationen för någon studentgrupp. Trots en stor andel tillgängliga bostäder hindras idag både studenter med och utan funktionsnedsättning att förverkliga sina studieplaner. Slutsatsen blir därmed att problemet och dess lösning finns någon annanstans – låt oss hitta den tillsammans.