Replik: Vänsterstyrets ”satsning” på idrott imponerar inte

Vänsterstyret satsar inte på idrott, det skriver företrädare för Moderaterna.

Vänsterstyret hävda att de bryr sig om idrott. Samtidigt ser vi vår anrika simhall Fyrishovs springa läck, skriver Moderaterna.

Vänsterstyret hävda att de bryr sig om idrott. Samtidigt ser vi vår anrika simhall Fyrishovs springa läck, skriver Moderaterna.

Foto: Johanna Färlin

Replik2024-11-07 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

I UNT breder vänsterstyret i Uppsala ut sig kring hur de minsann satsar på idrott. Samtidigt ser vi vår anrika simhall Fyrishovs springa läck, förslag om digitalt bokningssystem för idrottsanläggningar har fortsatt inte genomförts, och utlovade hallar och renoveringar skjuts på obestämd framtid samtidigt som andra projekt får gå före. Något folkligt firande av vår OS-hjälte Armand Duplantis var man inte till en början heller intresserad av. Först efter påtryckningar från oss Moderater verkar det till slut bli något, dock med oklar utgång. Vänsterstyrets engagemang i idrottsfrågor haltar uppenbart.

Vänsterstyret kritiserar samtidigt, på oklara grunder, den moderatledda regeringens kommande satsning på Fritidskortet, som är en av de största folkhälsoreformerna vi sett på många år. Målet med fritidskortet är att ge alla barn och unga, oavsett bakgrund, tillgång till idrott, kultur och föreningsliv. Fritidskortet riktar sig till barn mellan 8 och 16 år och ska säkerställa att familjens ekonomi inte blir ett hinder för att delta i fritidsaktiviteter. 

Fritidskortet är en förlängning på tidigare lyckade liknande satsningar. Många barn, som annars inte hade haft råd eller möjlighet att vara med i organiserad idrott, har kunnat delta tack vare ekonomiskt stöd eller riktade satsningar från föreningslivet. 

Denna satsning ställer sig vänsterstyret kritiskt till och oroar sig inför ett ökat tryck på lokaler och anläggningar när fler barn och unga deltar i fritidsaktiviteter. Men vi ser det som en naturlig och positiv följd av en lyckad reform.

Det görs många bra saker i Uppsala, såsom Summer Zone – men samtidigt larmar föreningslivet om bokade tider som av- och ombokas på Fyrishov, om hur mycket som inte fungerar på Studenternas, och om hur de blivit lovade planer, hallar och renoveringar som inte blir av. Samtidigt rundar andra projekt enkelt den planering av idrotts- och fritidslokaler som finns.

Antingen är vänsterstyret verklighetsfrånvända utan förankring i verksamheterna eller så är de visionslösa och har tappat framåtandan inom idrottspolitiken. Saknar man drivet och visionerna inom politiken är kanske avbytarbänken en lämpligare plats för Uppsalas vänsterstyre. Moderaterna står upp för Uppsalas föreningsliv och för rent spel.