Replik: Tempot i omställningen måste höjas rejält

Styret behöver höja sina klimatambitioner, skriver Boel Vallgårda.

Vi måste minska utsläppen mer än planerat om vi ska klara klimatkrisen.

Vi måste minska utsläppen mer än planerat om vi ska klara klimatkrisen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Replik2024-10-21 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Det är bra att kommunens styre vill höja ambitionen i sin klimatpolitik och visar att omställningen inte enbart innebär umbäranden utan även ger fördelar (UNT 17/10). Tyvärr saknar inlägget svar på hur ett tillräckligt tempo i utsläppsminskningen ska förverkligas. 

2020 beslöt kommunfullmäktige att minska utsläppen årligen med 10-14 procent för att hålla våra totala utsläpp inom Parisavtalet. Men det tempot har inte hållits. Återstående utsläppsutrymme har därmed minskat. Därför behöver utsläppen minska ännu snabbare fram till netto noll 2030. Vad värre är, det finns inte någon plan för hur utsläppen ska minska ens i den ursprungligen beslutade takten.

Åren 2023 och 2024 blir som förväntat varmare än åren innan. Men oväntat är att ökningstakten är högre. Högre än i prognosmodellen som ligger till grund för hur mycket vi kan släppa ut enligt Parisavtalet. Rockström Stockholm 3/10.

Detta faktum måste vi alla ta konsekvenserna av om vi vill kommande generationers väl. Tänk på de barn du har i din närhet och att de i sin tur kommer att vilja sina barns väl.

Vi medborgare har ett ansvar att både kräva och backa upp en kraftfull klimatpolitik. Samtidigt måste alla våra kommunpolitiker axla ansvaret det innebär att ha kommande generationers öde i sina händer. 

Sannolikt vill styret ha en kraftfullare politik men tror sig inte få stöd för det. Forskningen har en del att säga om hur klimatpolitik bör utformas för att få det breda stödet. Då är rättvisa central. På ett offentligt möte på måndag i Missionskyrkan presenteras denna forskning liksom LO:s utredning av vad rättvis klimatpolitik är utifrån arbetares villkor.

Det finns alltså vägar framåt för en hållbar värld, men vi medborgare måste agera för att få ett tillräckligt tempo. Ett sätt är att få med sin förening eller sitt samfund i Nätverket En jord för alla Uppsala. Vi är nu drygt 20 organisationer som bidrar till engagemang i Uppsala för människors välbefinnande inom planetens gränser. Dra ditt strå till stacken och låt Uppsala bli en förebild för andra kommuner.