Replik: Knivstas väljare förtjänar en bättre nivå på samtalet

Vi kavlar upp ärmarna och tar ansvar för att lindra effekterna av V-politiken, skriver tre gruppledare för Knivstas kommunstyre

Om Knivstas ungdomar ska känna en större framtidstro så är det en god start att tänka på vilket samtalsklimat man bidrar med, skriver debattörerna.

Om Knivstas ungdomar ska känna en större framtidstro så är det en god start att tänka på vilket samtalsklimat man bidrar med, skriver debattörerna.

Foto: Maria Lindblom

Replik2024-09-25 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Valrörelsen närmar sig. Smutskastningskampanjer med felaktiga påståenden så som Vänsterpartiets debattartikel i UNT (13/9) banar väg för en tråkig valrörelse i Knivsta. Väljarna förtjänar en bättre nivå, inte minst för att politikerföraktet riskerar att urholka förtroendet för demokratin om förtroendevalda inte håller en bättre samtalsnivå.

Christer Johansson påstår att vi skulle skurit ned på fritid och kultur med 10 miljoner. Det stämmer inte och går enkelt att kontrollera. Däremot föreslog Vänsterpartiet i sin skuggbudget en skattehöjning om 60 öre för att finansiera sina olika förslag. Det är något annat. 

Även påståendet om fotbollsplaner är konstigt. Det var ju Vänsterpartiet själva som, när de satt och styrde med bl.a. Moderaterna 2018-22, rev fotbollsplanerna vid Broplan för att istället bygga höghus, något våra partier då protesterade emot. Det är märkligt att beskylla nuvarande styre för de prioriteringar som Vänsterpartiet och Moderaterna gjorde.

Men vi ältar inte gamla beslut utan kavlar upp ärmarna och tar ansvar för att lindra effekterna av V-politiken. Därför bygger vi nu en ny fotbollsplan redan nästa år. 

undefined
Vi kavlar upp ärmarna för att lindra effekterna av V-politiken, skriver Mimmi Westerlund (KD), Matilda Hübinette (KNU), Monika Lövgren (SD).


Det är också svårt att förstå kritiken mot medborgardialogerna. Johansson (V) skriver i sin text försiktigt att ”ungdomars delaktighet i kommunens medborgardialoger 2019–22 var inte så höga som dåvarande styre hade önskat.” Det är en grav underdrift. SCB mäter kontinuerligt detta och mycket mer kopplat till inflytande. 

På frågan: ”Möjligheterna som kommunens invånare har att delta aktivt i arbetet med utveckling av kommunen? (till exempel medborgdialoger och samråd)” var resultatet under V-ledning 2021 på låga 33,4 procent år 2021. Efter våra insatser 2023 har detta ökat till 51,7.

På frågan om invånarna kände förtroende för lokala politiker var resultatet för Johanssons styre bara 29 procent – bland de sämsta kommunerna i hela landet. För 2023 hade den ökat till 42, och för demokratins skull är det viktigt att vi jobbar för ännu större förtroende framgent.

Det är fritt för Christer Johansson (V) att tycka och oroa sig över vad han vill. Men siffrorna talar sitt tydliga språk och om målet är att Knivstas ungdomar ska känna en större framtidstro så är det en god start att tänka på vilket samtalsklimat man bidrar med, både som vuxen förebild och som politiker. Här imponerar inte Johansson.