REPLIK
Det är för lätt för minderåriga att få tag på nikotinprodukter idag. Och det är inte heller förbjudet för en vuxen och myndig person att köpa en vara och sedan langa den vidare. Trots att det varit åldersgräns sedan 1997 för att i butik köpa tobak har inget hänt på nästan 30 år.
Från branschen är vi bekymrade över bristen på politisk handlingskraft när det gäller denna viktiga aspekt, samtidigt som det florerar en mängd mer eller mindre absurda förslag som enbart riktar sig mot vuxna människor, som den punktlista som A Non Smoking Generation presenterade i UNT (24/12).
Har vi en myndighetsgräns, så bör den respekteras. Att skydda barnen är viktigt. Och det vill vi. Men till skillnad från många aktivister vill vi även skydda vuxnas rättigheter.
Inför framtagandet av lagen om nya nikotinprodukter framhöll vi från branschen vår hållning, men detta ignorerades. Förutom infört langningsförbud behöver därför kommunernas tillsyn och efterlevnad förbättras och att det sker sanktioner mot dem som inte följer lagen.
Samtidigt får vi inte glömma att rökning bland yngre är på en sensationellt låg nivå i Sverige. I åldersgruppen upp till 29 år är det färre än tre procent som röker dagligen! Det är unikt inom EU, där motsvarande siffror ligger 6-10 gånger så högt som här. En otrolig framgång, som inte hade varit möjligt utan snus och nikotinportioner.
Det är viktigt att politiken fortsätter med att vara tydlig i sin ambition att minska just skadorna till följd av tobaksanvändning och att vi inte får en återgång till den gamla förlegade synen på att allt nikotinbruk är lika dåligt.
Med ett förbud mot langning av nikotin kan vi skydda unga och därefter kanske vi också kan få bukt med att de grupper som röker mest i Sverige är äldre kvinnor och utlandsfödda män. De bör också få en chans till saklig information, nämligen att det är bättre för hälsan att snusa än att röka.