REPLIK
Jag lever i ett Uppsala där tryggheten är en naturlig del av vardagen men den kan upplevas olika från person till person vilket påverkas av många saker.
Till exempel kan information påverka tryggheten på olika sätt och här har de som sprider information ett ansvar att hålla sig till kända fakta. Det är lätt att förledas av Maria Rosanders populistiska artikel (UNT Debatt 26/12) där hon målar upp ett samhälle mer kriminellt än vad det i praktiken är.
Jag är trygg i Sverige idag. Visst förekommer brottslighet på många nivåer och den ska hanteras. Medias fokusering på gängbrottslighet är orosskapande men få inser att den normalt är tämligen ofarlig om man inte själv tillhör den gängkriminella miljön. Självklart finns det undantag men de är väldigt få.
Den senaste tiden har debatten varit stor kring de vidriga brott som förekommit inom kommunens hemtjänst och de ska inte på något sätt förringas, tvärtom bidrar debatten till att dessa frågor kommer upp till ytan så att åtgärder kan vidtas. Vårt öppna samhälle ökar anmälningsbenägenheten. Att då minska pressfriheten för public service, som vissa förespråkar, leder åt fel håll.
Rosanders artikel antyder att en bidragande orsak till otryggheten kan kopplas till invandringen. Trygghet är också att bo i ett land med en välfärd som klarar av att ta hand om alla som behöver hjälp. Enligt SKR:s rapport ”Välfärdens kompetensförsörjning” kommer antalet utlandsfödda 2033 inte att räcka för att vi ska kunna bibehålla vår välfärd. Att då fokusera retoriken på påhittade problem kopplade till invandring är inte bara oförskämt utan även kontraproduktivt. Låt oss därför säkerställa att vi alla kan bidra till vårt gemensamma välfärdssamhälle.
Maria Rosanders artikel tar upp kameraövervakning som ett bra verktyg, vilket jag delar. Särskilt effektiv är det för att klara upp brott. Det kan även ha preventiva effekter. Men det preventiva arbetet behöver starta med barn och ungdomar i späd ålder. Många pedagoger på förskolor och i skolor kan tidigt peka ut individer som kan få svåra problem om åtgärder inte sätts in tidigt. Det är resurskrävande men där måste vi göra mer.
Tryggheten är inget jag drömmer om, den är för mig en självklarhet, men vi måste prata om den, igår, idag och i morgon. Det vill jag, vad vill du?