Miljöpartiet fortsätter att bevaka medborgardialogen

När Uppsala växer är det viktigt att alla känner sig delaktiga, skriver Linda Eskilsson och Rickard Malmström i en replik.

Replik2022-08-28 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Föreningen Vårda Uppsala skriver tillsammans med sex andra föreningen i UNT (23/8) om vikten av medborgarinflytande när Uppsala växer. Föreningen framför klagomål på att de inte fått svar på sina frågor kring fyrspårsavtalet. 

När det gäller medborgardialog kan vi inte annat än hålla med. När Uppsala växer är det viktigt att alla medborgare känner sig delaktiga. Aktiva föreningar är, liksom politiska partier, en förutsättning för demokratin.

Miljöpartiet har läst och svarat på alla frågor vi fått kring avtalet och byggandet i de Sydöstra stadsdelarna. Vi har deltagit i debatter och på sociala forum. Vi har lyssnat, tagit till oss och förklarat vår ståndpunkt. Sammanfattningsvis har vi framhållit följande när vi svarat föreningarna:

Miljöpartiets mål är inte att Uppsala ska växa, men vi konstaterar att många barn föds, många ungdomar vill flytta hemifrån, studenter förälskar sig och vill bo kvar och företag och offentliga verksamheter lockar arbetskraft. Uppsala är helt enkelt attraktivt och lockar fler än vi skrämmer bort. Det vill Miljöpartiet ta ansvar för genom att bygga bostäder och transporter på ett så hållbart sätt som möjligt.

Sydöstra stadsdelarna med sitt strategiska läge nära järnvägen mot Stockholm är kort och gott ett hållbarare svar på hur vi kan klara den befolkningsökningen än de alternativ vi tittat på. Det möjliggör en stor mängd bostäder i en attraktiv stadsliknande struktur utan att ta mer mark i anspråk än nödvändigt. En attraktiv och luftig stadsliknande struktur med gång, cykel och effektiv kollektivtrafik som norm och närhet till skolor, vård, omsorg och fritidsaktiviteter och inte minst fin natur.

Dialog om Sydöstra Stadsdelarna har förts i Översiktsplanen som fastställdes 2016, utan att något parti reserverade sig mot planerna, och även inför antagandet av den Fördjupade Översiktsplanen för just detta område. Miljöpartiet kommer fortsätta bevaka att dialog med medborgare förs på ett bra sätt och att den hänsyn som miljö- och kulturvärden kräver säkerställs. 

Vikten av att skydda natur i staden, för friluftslivet och för biologisk mångfald, är mycket viktigt för Miljöpartiet. Det är därför vi inte vill bygga klimatskadliga villamattor på naturmark som tar enorma ytor i anspråk med fåtal bostäder utan underlag för kollektivtrafik och offentlig service. Det är därför vi den här mandatperioden bland annat drivit igenom att bevara den gröna korridoren genom Hammarparken och att Gula Stigen och större delen av Blodstensskogen ska skyddas som naturreservat. Vi har även fått igenom att de gröna stråk som är inplanerade mellan de olika stadsdelarna i Sydöstra staden ska införlivas i Lunsenreservatet för att säkerställa att de finns kvar för kommande generationer.

En bättre framtid är möjlig, med Miljöpartiet.