Malmström vilseleder om lodjursjakt

På sikt kan en växande lodjursstam leda till en ökad risk för skada, skriver Torsten Nilsson.

Replik2023-12-30 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Alla har ”rätt att uttrycka känslor”, så och Malmström (UNT 23/12). Men som ledamot, låt vara ersättare, i länets Viltförvaltningsdelegation krävs att man håller sig till fakta. Dessutom viss försiktighet när det gäller tvärsäkra och spekulativa beskrivningar om jaktförhållanden man saknar egen kunskap men likväl upprörs av.

En vilförvaltningsdelegation ska sträva efter en fortlöpande kompetensutveckling hos ledamöterna i frågor om viltförvaltning. Här har tydligen något helt fallerat beträffande Malmström. Hur har han missat att den viltförvaltningsdelegation i vilket han ingår som ersättare beslutat om övergripande riktlinjer för licensjakt och skyddsjakt samt länets rovdjursförvaltningsplan. 

I årets beslut om lodjursjakt konstateras att lodjursstammen har god genetisk variation, att stammen inte är hotad på nationell nivå, referensvärdena för populationsstorlek och utbredningsområde är uppnådda. Livsmiljön för lodjuren har bra kvalitet, framtidsutsikterna och bevarandestatusen gynnsam. Tillväxten i lodjurspopulationen beror på tätheten av rådjur och lodjur. På sikt kan en växande lodjursstam leda till en ökad risk för skada. Länsstyrelsen har genom sin förvaltning ambitionen att bibehålla en fortsatt hög acceptans för lodjur och en låg skadenivå.

Syftet med licensjakten är att förvaltningen ska bidra till att verkställa förutsättningar för en hållbar lodjursförvaltning genom att bevara lodjursstammens gynnsamma bevarandestatus och förbättra möjligheten för samexistens.

Länsstyrelsen bedömer att ett uttag av tio (10) lodjur inte långsiktigt kommer riskera att länets lodjurspopulation hamnar under miniminivån för länet. Länsstyrelsen bedömer vidare att det finns utrymme för skyddsjakt om behovet skulle uppstå, baserat på förra årets inventering och att treårsmedelvärdet av inventeringarna visar på en uppgång av länets lodjurspopulation.

Jakt är ett viktigt inslag i beståndsförvaltning och en del i ambitionen att socioekonomisk hänsyn ska tas. Aktuell beskattning är enligt Länsstyrelsen av begränsad omfattning och lämplig utifrån såväl målsättningen med jakten som stammens storlek. Jakten sker under strängt kontrollerade former och tillåter lodjursstammen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Uppsala län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde.

Länets beslutade förvaltningsnivå hade kunnat medge en betydligt högre licenstilldelning vid 2024 års licensjakt!