REPLIK
Utvecklingspartiet demokraterna menar i en debattartikel (UNT 11/1) att invånarnas möjligheter att påverka sin egen framtid måste främjas. I stället för att "politiska broilers"/yrkespolitiker bestämmer över medborgarnas huvuden ska vi få folkomrösta mer och få inflytande genom stadsdels- och bygderåd. Båda förslagen är såväl missriktade som korkade och ökar misstron mot politiker.
Om vi börjar med förslaget om stadsdels- och bygderåd är det helt uppåt väggarna. Först delar man in kommunen i 14 eller 65 områden där råden ska kunna etableras men avsätter bara medel för att 5 av dessa ska komma till stånd. I övriga områden räknar man alltså inte med att det bildas några råd. Det kan jag förstå eftersom man måste ansöka och bli godkänd av kommunen om att få vara med och yttra sig om planeringen.
Det finns en lång rad föreningar runt om i kommunen som utan att ha blivit granskade och godkända engagerar sig i utvecklingen av Uppsala. All denna kompetens och allt detta engagemang kan politikerna nu köra över och hänvisa till stadsdels- och bygderåd som kommunen granskat och godkänt.
Kan folkomröstningar, som UP hävdar, tvinga politikerna att förankra sina idéer hos medborgarna och bidra till folkbildning om våra demokratiska processer? När UP ska bidra till folkbildningen hävdar man att folkomröstningen kan påverka omförhandlingarna av Fyrspårsavtalet och att den kan få till följd att dyr spårväg blir onödig.
Detta vågar man påstå trots att folkomröstningen varken handlar om Fyrspårsavtalet eller om Uppsala ska ha spårväg eller inte. I stället är detta ett utmärkt exempel på hur politikerna kommer att tolka och använda folkomröstningen. Den svårtolkade frågeställningen i folkomröstningen kommer att tolkas olika. Redan nu beskriver UP att ett ja i folkomröstningen blir en önskan om att kraftigt minska byggambitionerna i södra stadsdelarna och att ett nej innebär att den nuvarande gigantiska byggplanen kan fortsätta. Detta trots att frågeställningen i folkomröstningen anger ”lätta på bebyggelseutvecklingen” och inte ”kraftigt minska” som UP skriver. UP tolkar ”lätta på” som ”kraftigt minska” trots att man varit med och formulerat frågan.
Samhällsplaneringen styrs med plan- och bygglagen. Det är en avvägningslag där många olika intressen ska vägas mot. Samhällsplanering är för komplicerad att folkomrösta ja eller nej om. Lägg ned folkomröstningen och skippa den korkade idén om stadsdels- och bygderåd. Lyssna i stället på alla de som redan nu engagerar sig för Uppsalas utveckling.