Inget är mer demokratiskt än en folkomröstning

Genom en folkomröstning stärks den demokratiska förankringen, skriver Lars S Björndahl och Stefan Hanna i en replik.

Utvecklingspartiets Stefan Hanna (bilden) och Lars S Björndahl försvarar åsikten att genomföra en folkomröstning i Uppsala.

Utvecklingspartiets Stefan Hanna (bilden) och Lars S Björndahl försvarar åsikten att genomföra en folkomröstning i Uppsala.

Foto: Julia Koch

Replik2023-06-04 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Uppenbart är att Therez Almerfors och Sofia Andersson (M) inte vill veta hur Uppsalaborna vill ha sin framtida kommun (UNT 31/5). M har en annan åsikt än UP om demokrati och invånarnas löpande rätt att påverka. Men de kan vara lugna. Frågan kommer att vara kopplad till kollektivtrafiken om inget parti kommer med en klok alternativ fråga om stadsbyggnad. Den rådgivande folkomröstningen sker parallellt med valet till Europaparlamentet. Förutom att Uppsalaborna får en chans att ge uttryck för hur de tycker Uppsala ska utvecklas är det vår övertygelse att folkomröstningen får många fler att rösta än förra gången. Då deltog 60 procent. Med tanke på hur mycket EU styr oss svenskar är det bra om fler engagerar sig även i det valet.

M underkänner folkomröstningar i allmänhet och den kommande folkomröstningen i Uppsala i synnerhet. I dag behöver inte en folkomröstning se ut som förr. UP har hela tiden ansett att folkomröstningar bör utvecklas och fördjupa närdemokratin. UP har dessutom från början haft folkomröstning om spårväg som ett alternativ, så det är inget nytt. Det särskilt positiva är att väljarna får ta ställning till hur man vill att Uppsala ska utvecklas. 

Almerfors och Andersson skriver att vi behöver ”förbättra medborgardialogen … varje dag, året runt”. Just det. Det framgår tydligt i de beslut som är fattade efter valet att vår lokala demokrati kommer att stärkas så att Uppsalaborna får ett starkare inflytande över sitt närområde. Därför vill UP att stadsdels- och bygderåd ska inrättas och bli formella remissinstanser på tidigt stadium för viktiga utbyggnadsplaner. Nuvarande medborgardialoger i stadsplaneringen är oftast helt meningslösa eftersom de sker i ett skede då planprocessen gått alldeles för långt. En kommunreform med inrättande av stadsdels- och bygderåd blir då viktig för den lokala demokratin så medborgarna får äkta inflytande.

Den 31/5 beslutade kommunstyrelsen att ett komplett folkomröstningsärende ska fram till kommunfullmäktige. Vi som vill att invånarinflytandet löpande ska stärkas kan glädjas över att Hållbarhetsavtalet i de demokratiska delarna ser ut att bli genomförda 2024. När demokratin i världen tappar mark stärker vi den i Uppsala. Det är vi stolta över. 

Argast är inte Utvecklingspartiet demokraterna, som det står i en ledarkrönika i UNT. Argast är M när L inte rätar in sig i ledet om en billigare och mer framsynt kapacitetsstark kollektivtrafiklösning med snabba långbussar i stället för dyr inflexibel spårvagnsteknik.