REPLIK
Det är lätt att hålla med Thomas Bäck (UNT 27/4), mjölkbonde på Rånäs gård och kretsordförande för Arla i Uppland, om värdet av svensk mat och att vi behöver bli mer självförsörjande och mindre sårbara. Jag delar också hans uppfattning att korna betyder mycket både i vårt livsmedelssystem och för landskapet, även om det finns rätt mycket att diskutera om det sätt som kornas sköts och varför en så stor del av korna står inne året runt.
Det svenska lantbruket har en mycket hycklande och inkonsekvent inställning till marknader och det gäller särskilt mejeriföretaget Arla. Arla utmärker sig genom att vara en dominerande importör av ost till Sverige, ostar som mycket väl kunde produceras i Sverige av svensk mjölk. Samtidigt går nästan en fjärdedel av Arlas mjölkproduktion i Sverige till ett mejeri i Vimmerby som tillverkar torrmjölk, varav en mycket stor andel säljs på export, ofta till länder där det konkurrerar ut Thomas Bäcks fattigare kollegor. Hur gynnar detta svensk självförsörjning, hur minskar det vår sårbarhet?"