REPLIK
Vi håller med debattörerna (UNT 20/1) om att det är viktigt att inkludera invånare och civilsamhälle i utvecklingen av vår kommun. Stadsutvecklingen blir bättre när många olika perspektiv och synpunkter kommer med. Vi ser att det finns förbättringspotential gällande detta och vi har därför lagt ett nytt uppdrag i årets mål och budget om att dialogen med invånare, näringsliv och organisationer ska påbörjas i tidigare skeden av samhällsbyggandet. Vi vill också utveckla formerna för medborgardialoger så att fler röster och perspektiv fångas upp.
Vi delar dock inte bilden som målas upp i artikeln om att invånares synpunkter inte har getts någon betydelse alls i planeringsskedet och att mark-och exploateringsutskottet själva bestämmer vad som ska byggas. Tvärtom har de allra flesta byggplaner påverkats av de många samråd som hålls med invånare och plan-och byggnadsnämnden fattar alltid självständiga beslut utifrån gällande lagstiftning och översiktsplaner. Uppsala sticker inte heller ut i hur många överklaganden som görs av byggplaner utan ligger snarare nära medianen.
Samtidigt som vi vill förbättra inkluderingen i byggnadsprocesser är det viktigt att vara ärlig med att allas intressen inte alltid kan tillgodoses fullt ut om vi ska utveckla kommunen och bygga bort bostadsbristen så att Uppsalabor i olika åldrar kan hitta en bostad till en rimlig kostnad. Den fysiska planeringen och samhällsbyggandet måste utgå från de behov som finns både nu och i framtiden.
För socialdemokraterna är bostaden en grundläggande social rättighet där hemmet ska vara den trygga punkten i varje människas liv. Det behövs fler bostäder i olika former och blandade bostadsområden med villor, radhus och flerfamiljshus som bryter bostadssegregationen. Samtidigt som vi säkerställer att det finns ytor för rekreation och mötesplatser. Så bygger vi ett levande Uppsala som håller ihop.