Det är myndigheterna som är problemet, inte Fortum

Fortum tar ansvar för våra smoltutsättningar trots myndighetens försök att lägga krokben, skriver Marco Blixt

Havs- och vattenmyndighetens agerande i denna fråga är olyckligt och beslutet kommer dessutom i ett synnerligen olämpligt läge, skriver Marco Blixt i en replik.

Havs- och vattenmyndighetens agerande i denna fråga är olyckligt och beslutet kommer dessutom i ett synnerligen olämpligt läge, skriver Marco Blixt i en replik.

Foto: Sven-Olof Ahlgren / Pressbild

Replik2025-02-26 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Fortum vill bidra till elektrifieringen och driver och utvecklar flera fossilfria kraftslag, inte minst den viktiga vattenkraften. Den står för nästan häften av Sveriges elproduktion. Vi vet att den har miljöpåverkan och arbetar därför ständigt för att främja biologisk mångfald och livsmiljöer som påverkas av vår vattenkraft lokalt. Ibland berörs vi av andra aktörers beslut, som i det ärende som Mattias Nygren lyfter (UNT Debatt 23/2). Det är inte Fortum utan den statliga Havs- och vattenmyndigheten (HaV) som beslutat att avsluta finansieringen till SLU:s kompensationsutsättningar.

undefined
Marco Blixt, fiskeansvarig Fortum Sverige AB.

År 2023 fattade HaV beslut om att stoppa den 40-åriga fondfinansieringen av SLUs kompensationsutsättningar i Dalälven på 90 000 lax- och öringungar, eller smolt, och istället använda fondens resterande kapital till restaurering. Fortum har absolut agerat i frågan sedan dess. Vi menar att myndighetens agerande i denna fråga är olyckligt och beslutet kommer dessutom i ett synnerligen olämpligt läge.

Fortum har tillsammans med Vattenfall och berörda länsstyrelser sedan lång tid tillbaka arbetat för att få till stånd en naturlig reproduktion av lax- och havsöring i den nedre delen av Dalälven. Syftet är att underlätta för fiskens vandring och optimera kvarvarande strömhabitat för laxen i nedre Dalälven, som en del av den nära förestående miljöprövningsprocessen. Genom modellering har vi kunnat konstatera att vi aktivt måste jobba med ett återetableringsprogram under många år, för att i rimlig tid få utväxling på de omfattande miljöåtgärder som planeras.

För Fortums del regleras utsättningsåtaganden på 85 000 smolt årligen, i ett avtal mellan oss och staten som kallas ”Dalälvavtal 1”. Om staten mot förmodan skulle bryta mot avtalet kommer Fortum tillsammans med Vattenfall att försöka hantera våra gemensamma utsättningsåtaganden på ett ansvarsfullt sätt. Inte minst säkerställa att våra utsättningsåtaganden efterlevs och att det också fortsatt finns förutsättningar för att kunna återetablera naturreproducerande lax- och havsöring efter att de kommande miljöprövningarna genomförts.

För att undvika fler missförstånd uppmanar vi Mattias Nygren och andra med frågor om processen att höra av sig till oss.