Brandvärnets beredskap är god

En äldre, tung brandbil har ersatts med ett modernt, mindre fordon, skriver Tobias Lundblad och Lars-Olof Färnström i en replik.

De boende behöver inte oroa sig för att brandvärnet i Hållnäs inte ska fungera, skriver Tobias Lundblad och Lars-Olof Färnström.

De boende behöver inte oroa sig för att brandvärnet i Hållnäs inte ska fungera, skriver Tobias Lundblad och Lars-Olof Färnström.

Foto: Patrik Selsfors

Replik2023-06-01 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Håkan Johansson, Jakob Jurriaanse, Malin Sala och Kjell Årman skriver (UNT 24/5) om brandvärnet i Hjälmunge.
Vi håller med skribenterna om att brandvärnet är en viktig resurs för de som bor och vistas i Hållnäs. Där finns tolv frivilliga som kan rycka ut när en olycka inträffar om de har möjlighet. Brandvärnet rycker ut cirka 10 gånger per år. Samtidigt som brandvärnet larmas rycker alltid andra resurser ut till samma händelse. Den absolut vanligaste händelsen brandvärnet rycker ut till är sjukvårdslarm.

Den förändring som gjorts är att brandförsvaret har ersatt en äldre, tung brandbil med ett modernt mindre fordon. En fördel med det mindre fordonet är att det kan framföras med B-körkort. Det gör att alla frivilliga i brandvärnet nu har möjlighet att rycka ut och göra en första insats. Med ett mindre fordon kommer värnet också fram snabbare till ett sjukvårdslarm eller en olycka. Utrustningen i den nya bilen är modern och även om den rymmer mindre vatten än en tung brandbil så finns möjligheter att göra snabba och effektiva insatser genom att använda både vatten och pulver. 

Brandvärnet kommer aldrig att larmas till en händelse som enda resurs. Vi samverkar i en stor räddningsregion och utöver brandmännen som har beredskap vid stationen i Skärplinge kan resurser från många andra brandstationer också larmas omgående. Efter lärdomarna från skogsbränderna 2014 och 2018 finns nu mycket bättre möjlighet att snabbt få hjälp av helikoptrar och skopande flygplan.

Vi är otroligt tacksamma för och imponerade av de viktiga insatserna brandvärnet gör. Räddningsnämnden har inte för avsikt att försämra beredskapen för Hållnäshalvön utan vill tvärtom stärka den genom ökat samarbete med fler frivilliga resurser. Vid ett möte den 9 maj där en av era representanter deltog upplevde vi stor samsyn i hur vi kan samarbeta. Vi ser fram emot en fortsatt dialog.