REPLIK
Är Schweiz, som har återkommande folkomröstningar, inte en demokrati? Schweiz har visserligen inslag av representativitet. Vad vi förespråkar är en modernisering av den svenska demokratin med inslag av direktdemokrati med rådgivande folkomröstningar för att bättre förstå var folkviljan står i olika frågor som kraftigt påverkar invånarna.
Det betyder att vi anser att rådgivande folkomröstningar, och då snart med hjälp av modern digital teknik, och stadsdels- och bygderåd ska få allt större betydelse för samhällsutvecklingen, inte minst lokalt. Det är inte helt olikt vad som faktiskt gällt i Sverige historiskt och vad som de facto gäller i Schweiz.
Nej, att luta sig tillbaka och tro att vårt system är det bästa och mest effektiva för demokratin är att blunda för verkligheten, särskilt som oerhört omvälvande och extremt långsiktiga beslut i dag avgörs i slutna rum utan att tillfråga de som berörs och ”som skall stå för fiolerna”, vilket är en verklig inskränkning i demokratin – för att inte säga den verkliga inskränkningen. Det finns all anledning att reformera den svenska demokratin och se till att involvera alla medborgare i utvecklingen. Om inte, riskerar förtroendet mellan makteliten och folkviljan att på sikt kapsejsa.
Före Liberalernas lappkast fanns en majoritet mot spårväg i kommunfullmäktige, bara L ställt upp på sin egen motion och en gemensam kapacitetstark kollektivtrafik, ett alternativ som de istället förhalade. Så den frågan var egentligen avförd från dagordningen om inte L ”i sista minuten” hade svikit. Nu har Uppsala chansen att efterhöra vad folk vill om Uppsalas utbyggnad, och ge politiken en chans att utveckla Uppsala klokare. Vill Uppsalaborna att Uppsala skall utvecklas koncentrerat på ett ställe (motiverat av spårväg) eller utspritt längs våra kransorter längs tågspåren Dalbanan och Ostkustbanan, mot Gävle och mot Heby? Nu är det upp till alla partier som vill justera byggplanerna att kampanja för ett ja och för de som inte vill, att kampanja för ett nej. Om det blir ett ja hjälper det kommunen att få göra önskade förändringar i Fyrspårsavtalet.
Att M (UNT 6/9) inte gillar utveckling av demokratin är uppenbart. Men lokala partier som har de kommunala/regionala kärnfrågorna "skola, vård och omsorg" samt stadsplanefrågorna högst upp på agendan, har framtiden för sig. I Holland till exempel, har de lokala partierna mer än 30 procent i kommunal- och regionalvalen. Även i många svenska kommuner är de lokala partierna starka. I UP:s fall har vi ingen annan agenda än invånarnytta för Uppsalaborna.
I Uppsala har två block historiskt dominerat politiken. Liberalerna ändrade på det. Det är bra att Uppsalaborna tydligt får uttrycka sin mening om hur Uppsala skall byggas ut i framtiden. För folk är inte dumma.