Satsningen på vården ska fortsätta

Trots den ekonomiska krisen kvarstår det långsiktiga målet om att förbättra primärvården, skriver Björn-Owe Björk med flera.

Alliansens regionråd Helene Zeland Bodin (C), Björn-Owe Björk (KD), Emilie Orring (M), Cecilia Linder (M), Malin Sjöberg Högrell (L) och Unn Harsem (C) skriver i en replik hur regionen hanterar den ekonomiska krisen.

Alliansens regionråd Helene Zeland Bodin (C), Björn-Owe Björk (KD), Emilie Orring (M), Cecilia Linder (M), Malin Sjöberg Högrell (L) och Unn Harsem (C) skriver i en replik hur regionen hanterar den ekonomiska krisen.

Foto: Angelica Klang

Replik2023-11-24 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Anders Edström med flera har flera viktiga poänger i sin debattartikel om primärvården i Region Uppsala (UNT 9/11). Det är sant att regionen befinner sig i ett mycket ansträngt ekonomiskt läge. För 2023 bedöms underskottet blir cirka 1 miljard kronor. Regionen har dock sparat tidigare överskott och använder 700 miljoner kronor från Resultatutjämningsreserven 2023, och planerar att använda 500 miljoner kronor 2024. 

Detta är medel som används för att hantera tillfälliga ekonomiska kriser, som ett alternativ till att göra stora nedskärningar. Anledningen till det ekonomiska läget är först och främst inflationen som har stor påverkan på regionens pensionskostnader. Dessa kostnadsökningar är också anledningen till att primärvården tvingas till kostnadsanpassningar trots att uppräkningen till primärvården ökar med 3,6 procent för 2024.

Skribenterna har också rätt i att Wik-avtalet slår fast att medlen till primärvården ska öka betydligt. Primärvårdens andel av den totala hälso- och sjukvården ska öka från dagens cirka 20 procent till 25 procent år 2030. Vi vill årligen öka primärvårdens andel, men för 2024 klarar vi inte att ta de steg vi hade velat på grund av det tuffa ekonomiska läget.

Parallellt med att vi ska tillföra mer resurser till primärvården kommer vi införa ett listningstak som speglar Socialstyrelsens riktlinje om 1100 patienter per läkare. Även detta är ett långsiktigt arbete och avsikten är att nå målet 2030.

Vi ska fortsätta satsa på primärvården i enlighet med Wik-avtalet. Fördelarna med att bygga ut den nära vården är kända. Det ökar tillgängligheten då fler patienter får vård i tid. Vårdens resurser används mer effektivt. Arbetsmiljön inom både primärvården och specialistvården förbättras. Patienter, medarbetare och skattebetalarna är alla vinnare på en utbyggd nära vård.

Den ekonomiska krisen gör tyvärr att reformtakten tappar fart. Med hjälp av resultatutjämningsreserven är alliansens målsättning att Region Uppsala ska kunna rida ut stormen så att vi kan fortsätta den långsiktiga omställningen till nära vård när omvärldsekonomin tillåter.