Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare

I en väl fungerande demokrati är det viktigt med trovärdig, oberoende och opartisk rapportering och att lokala frågor, beslut och missförhållanden synas.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Radio2017-05-09 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Exempel är vår granskning av bostadsbristens förlorare – hur utsatta människor nekats bostad av kommunen. Eller när vi avslöjade stora brister i polisens internutredningar. I år fyller Sveriges Radios lokala kanaler 40 år och uppdraget har aldrig varit viktigare.

Den lokala radion och den lokala dagspressen är bärare av samma demokratiska uppdrag. Ett starkt Sveriges Radio och väletablerade lokala tidningar behövs sida vid sida för en väl fungerande demokrati, även i den digitala och sociala världen. Den svenska public service-modellen med separata bolag för radio och TV tillför mångfald i medieutbudet. Fler lokala röster får höras och fler granskar makten. Det är viktigare än någonsin.

Utan seriösa medier som förhåller sig till pressetiska regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar. Hoten mot journalistiken och traditionella medier idag kan yttra sig på olika sätt.

Att vi är öppna, tillgängliga och transparenta är därför oerhört viktigt.

De senaste åren har Sveriges Radios lokala kanaler höjt ambitionsnivån och förstärkt granskningsresurserna. Det har lett till en lång rad avslöjanden. Vi har kunnat visa hur Uppsalas bostadsbrist leder till att många människor som söker egen bostad genom bostadssocialt kontrakt blir nekade av Uppsala kommun.

Tidigare gjorde vi en granskning av hur Uppsalapolisen blundade för sexhandel med minderåriga. Vi har också granskat Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) inflytande i Östhammar och avslöjat hur de finansierade större delen av en hög kommunchefs lön, samtidigt som kommunen kan påverka om SKB ska få lagra kärnavfall i kommunen.

Allmänhetens långsiktiga förtroende för medier skapas genom lokal närvaro, innehåll som berör och att det finns journalister som bor och verkar på plats och har lokal kännedom. I dag har Sveriges Radio journalister på över 50 platser i landet. Vi har utvecklat en teknik som gör det möjligt att enkelt flytta ut och sända utanför radiohusen, tillsammans med publiken, där det händer, när det händer. Var radiohusen fysiskt står blir alltså i framtiden mindre viktigt.

Sveriges Radio ska vara hela Sveriges radio, den öppna arenan för dialog och debatt. Vi ska ge plats åt människor som annars inte kommer till tals. Varje år hörs över 200 000 röster i de lokala kanalerna.

I ett samhälle där åsiktsbubblorna breder ut sig och algoritmer styr allt mer av mediekonsumtionen är det viktigare än någonsin att åsikter bryts, det sker dagligen hos oss.

Trovärdighet och kunskap bygger på närvaro. Den går inte att skapa framför en dator utanför länet.

Den 9 maj 1977 startade P4 Uppland den första sändningen. Syftet var att komma närmare lyssnarna. I 40 år har Sveriges Radios lokala kanaler och den lokala pressen kompletterat varandra, konkurrerat men också samarbetat. Våra granskningar av bostadsbristens förlorare, bristen i polisens arbete och SKB:s inflytande i Östhammar visar hur oerhört viktig den lokala journalistiken är för att värna demokratin och säkra att hela Sverige granskas och bevakas.

Cilla Benkö

vd Sveriges Radio

Björn Löfdahl

programdirektör Sveriges Radio

Alisa Bosnic

Kanalchef P4 Uppland och Vetenskapsradion