Om Lenin bör vi berätta

Utdelandet av Jan Myrdals stora pris, uppkallat efter massmördaren Lenin, visar tydligt att vi behöver ökad kunskap om kommunismens fruktansvärda brott mot mänskligheten. Det skriver Marta Obminska (M).

15 februari 2013 17:07

Nio av tio svenska skolungdomar känner inte till begreppet Gulag och nästan hälften uppskattar det totala antalet dödsoffer under kommunismen till under en miljon människor. I själva verket dog närmare 1,6 miljoner människor enbart i de sovjetiska koncentrationslägren.

Det förra århundradet präglades av folkmord och terror i två fruktansvärda ideologiers namn. Cirka sex miljoner judar dog i nazisternas förintelseläger. Även romer och polacker utsattes för folkmord av rasistiska skäl. Dessutom förföljde, fängslade och dödade Nazityskland miljontals andra, bland annat homosexuella och människor med funktionsnedsättning. Genom värdefulla och riktade informationskampanjer från bland annat Forum för levande historia har svenska skolungdomar god kännedom om nazismens brott. Exempelvis känner så många som 95 procent till förintelselägret i Auschwitz.

Det är uppenbart att det finns ett behov av liknande utbildningsinsatser om kommunismens brott mot mänskligheten.

En viktig källa till kunskap är berättelser från överlevare. En sådan är Uppsalabon Francesco Kovács. Han föddes i Ungern under mellankrigstiden och vid sexton års ålder förvisades han till ett sovjetiskt koncentrationsläger. Tio år senare blev han frisläppt och i dag är han ett av de ännu levande ögonvittnena till Stalins terror.

Tillsammans med Hédi Fried, som överlevde det nazistiska koncentrationslägret i Auschwitz och kom till Sverige med Röda Korsets bussar 1945, utgör han en ovärderlig källa till levande historia. Båda har ägnat en stor del av sina liv åt att sprida sina erfarenheter via föreläsningar runt om i Sverige och böcker. Jag har själv haft förmånen att lyssna till dem.

Kovács förklarar det faktum att svenska skolelever inte känner till Gulag med att alldeles för få talar om det.

Genom att ta vara på Frieds och Kovács personliga erfarenheter av dessa fruktansvärda brott kan vi få en unik kunskap om historiens terror. Lärare, föreningar och bibliotekspersonal – bjud in Fried och Kovács, så att historien förhoppningsvis aldrig återupprepas.

Marta Obminska
riksdagsledamot (M) för Uppsala län
UNT 17/2 2013

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!