Uppsala tar ansvar för litteraturen
Det görs redan åtskilligt för litteraturen i Uppsala - men mer återstår att göra, skriver kulturdirektörektören på Uppsala kommuns kulturkontor Sten Bernhardsson.
Sten Bernhardsson.
Foto: Staffan Claesson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I den aktuella debatten framställs det dock som om Uppsala kommun inte gör någonting för att stödja litteraturen och inte heller vill samverka med författare. Det är därför angeläget att notera vad som görs av Kulturkontoret, biblioteksverksamheten och andra kulturinstitutioner på uppdrag av Uppsala kommuns Kulturnämnd.
Varje år delar Uppsala kommuns Kulturnämnd ut stipendier. Ett flertal stipendier tilldelas författare. Under hösten 2009 fattas beslut om ett nytt större författarstipendium till Jan Fridegårds minne. Det bör också lyftas fram att Uppsala fungerar som fristad åt förföljda författare vilket innebär att Kulturnämnden kan bekosta bostad och uppehälle åt författare som tvingats att tillfälligt fly från sitt hemland. Kulturnämnden ger uppdrag till kommunens kulturinstitutioner och stödjer det fria kulturlivet vilket till viss del också kommer författare och litteraturen till godo. Författare har engagerats på Uppsala Konstmuseum, Bror Hjorths hus och på Reginateatern för att ge några konkreta exempel.
Biblioteksverksamheten använder sitt årliga anslag för att driva kommunens stadsbibliotek, stadsdelsbiblioteken och biblioteksbussarna. Biblioteken gör att alla medborgare utan kostnad kan låna böcker och andra medier och få professionell vägledning. Bibliotekens programverksamhet skapar möten och dialog med aktuella författare, forskare och kulturpersonligheter. Författares medverkan i programverksamheten är mycket viktig och förra året deltog ett tjugotal författare och under första halvåret 2009 har ett tiotal författare anslutna till Sveriges Författarförbund medverkat. Förutom dessa författare engageras regelbundet andra skribenter, journalister, kulturarbetare i den verksamhet som på olika sätt stöds av Uppsala kommun.
Samhället och därmed kulturpolitiken har utvecklats sedan 1960- och 1970-talet. Kulturens arenor ser annorlunda ut idag i jämförelse med för 30-40 år sedan. Det ger nya möjligheter, även för kulturarbetare, att nå nya målgrupper och verka på nya arenor - inte minst i den digitala världen. Kulturnämnden har gett biblioteksverksamheten i uppdrag att utveckla en ny interaktiv web. Genom den kommer nya möten att uppstå och författare ges utrymme att synas i det offentliga samtalet. Satsning "Skapande Skola" är ett annat exempel på hur kulturarbetare kan komma ut i samhället.
Kulturkontorets inbjudan till Svenska PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo kvarstår för att diskutera hur Uppsalas kulturliv kan utvecklas ur ett författar- och litteraturperspektiv. Låt oss fokusera på vad som kan göras, inte på det som borde ha gjorts. Vi är också tacksamma för det stöd som Uppsalas författare kan ge oss för att utverka ännu större resurser och verka som goda ambassadörer för kulturen.