"Uppsala förtjänar att kallas fredsstad"

Uppsala förtjänar mer än någon annan svensk stad att kallas fredsstad. Den profileringen bör stärkas ytterligare, skriver Ann-Cathrine Haglund, ordförande för Fredsmuseet i Uppsala slott, i ett svar till Sebastian Johans.

Kultur och Nöje2010-01-13 13:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en kommentar (UNT 2/1) raljerar Sebastian Johans över att Uppsala kommuns kulturnämnd vill "fortsätta Uppsalas profilering som fredsstad". "Det går inte ens att kommentera - möjligen kan man blunda och föreställa sig ljudet av trampande fötter och turistbussar som väller in för att känna fredsstämningen i fredsstaden", skriver Johans.

Sebastian Johans känner tydligen inte till att det i Uppsala slott ligger ett Fredsmuseum "Fred och krig" med en utställning om den svenska freden, om konflikter, hat, hot och heder med Dag Hammarskjöld som centralgestalt. Visserligen tillåter inte Fredsmuseums budget en braskande marknadsföring men vår verksamhet med intressanta föredrag för medlemmar och allmänhet och inte minst en omfattande aktivitet ute i gymnasieskolorna är nu etablerad och borde vara känd på UNT:s kultursidor. Inte minst eftersom våra föredrag och vernissager annonseras i UNT!

Fredsmuseums aktiviteter nådde under 2009 omkring 9000 ungdomar, främst gymnasieungdomar, med exempelvis rollspel och diskussioner. Vi har samarbeten i 17 gymnasieskolor i Uppsala. Fokuserade projekt under 2009 har varit "Skapa för fred", arbete mot fördomar, diskriminering och rasism och för hållbar utveckling och miljöfrågor.

Fredsmuseum drivs av den ideella Föreningen Fredsmuseum på Uppsala Slott. En sådan förening uppstår inte i ett tomrum utan i en omgivning och i ett samarbete där engagemang och kunskap finns. Dag Hammarskjölds storartade gärning inspirerar oss. Kunskap om konfliktlösning och fredsarbete är avgörande för att man ska kunna bedriva ett arbete med kvalitet. För Föreningen Fredsmuseum har samarbetet med Dag Hammarskjölds Minnesfond och Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet varit avgörande. Försvarsmakten och Förbundet Fredsbaskrarnas var viktiga i starten. Upplandsmuseet hjälper oss hela tiden med sin kompetens.

I Uppsala finns gedigen kunskap om fredsarbete och konfliktlösning inom en rad myndigheter, institutioner och organisationer förutom de ovan nämnda. Här finns centrum för Svenska kyrkan och all dess erfarenhet och kunskap när det gäller fredsarbete. Det finns inte någon annan stad i Sverige som så väl kan förtjäna att kallas "fredsstad". Det är på tiden att detta lyfts fram.

2011 är det 50 år sedan Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka. 2014 har Sverige haft 200 år av fred. Jag hoppas att den fortsatta profileringen av Uppsala som fredsstad då kommer att synas riktigt tydligt!

Ann-Cathrine Haglund
Ordförande i Föreningen Fredsmuseum på Uppsala Slott, tidigare landshövding i Uppsala