Hösten är de litterära prisernas tid. Men medan Augustpriset alltmer framstår som en kommersiell fest för de stora förlagen - det här året också med Zlatanboken, redan nu en försäljningssuccé, bland de nominerade fackböckerna - finns det ett annat pris som framstår som allt viktigare.
Det är Tucholsky-priset som sedan 1985 delas ut av svenska PEN till författare som "gjort särskilda insatser för yttrandefriheten". I en tid när villkoren hårdnar för författare och skribenter på många håll i världen är det ytterst angeläget.
I år går priset till den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek med motiveringen: "för hennes rapporter från det syriska upproret - texter präglade av mod och sanningslidelse och med sin tyngdpunkt i ett försvar av värdigheten hos de enskilda medborgare som fångats mitt i konflikten".
Yazbek är född 1970 och har bland annat skrivit romaner och en viktig blogg. Förra hösten tvingades hon lämna Syrien tillsammans med sin dotter och hon lever i dag i Paris.
Jag läser hennes text Jag ska smyga in i mördarnas sömn i översättning av Uppsalapoeten Jasim Mohamed och får ont i magen. Hon skriver så drabbande om ett Damaskus som pendlar mellan våldsutgjutelser och bedräglig stiltje. "Nu förstår jag vad uttrycket ’spänt lugn’ betyder. När jag förr hörde det sa jag mig att det var ett retoriskt uttryck. De här dagarna i Damaskus har jag förstått vad det verkligen innebär."
Hon berättar om den fyraårige pojke som hon håller i medan hans pappa och tioårige storebror blir slagna och sedan bortförda av säkerhetspolisen. Om demonstranterna som blir slagna, bokstavligen trampade på. Om affärsägaren som skriker "gå härifrån, ni stör handeln!".
Samar Yazbek skriver: "Jag skakar. Jag ser att blodsutgjutelse inte leder till annat än mer blod. Jag ser att livet har fått en riktning, en mening som är större än min egen existens. Jag ser inte mördarnas ansikten. Jag tänker att jag ska smyga in i mördarnas sömn och fråga dem om de har sett hålen som öppnades där de riktar sina gevär mot de värnlösa ungdomarnas bröst."
Hon ser - och hon får oss läsare att se. Det är starkt. Kanske finns det verkligen en chans att skribenter som hon också kan smyga sig in i mördarnas sömn.
Prisutdelningen kommer att ske i Stockholm den 15 november. Då är det Fängslade författares dag, vilket även uppmärksammas på stadsbiblioteket i Uppsala.