Ris och ros i medborgardialog

På torsdagkvällen hölls det medborgardialog. Ämnet för kvällen är utredningen Nya rum för konsten, som UNT skrivit om nyligen och som beställts av Uppsala kommuns kulturnämnd.

Stora delar av ombyggnationen är tänkt ligga under jord.

Stora delar av ombyggnationen är tänkt ligga under jord.

Foto: White / Håkan Langseth

Kultur och Nöje2011-12-01 22:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ämnet för kvällen är utredningen Nya rum för konsten, som UNT skrivit om nyligen och som beställts av Uppsala kommuns kulturnämnd i syfte att upprätta en stark scen för bildkonsten – en konstform som många debattörer de senaste åren ansett styvmoderligt behandlad.

Visionen som presenteras är att Slottet efter omfattande renoveringar ska bli denna kulturella” arena där nutid, framtid och dåtid står i levande dialog med varandra och med besökaren för att ytterligare öka alla gruppers delaktighet inom kulturområdet”.

Kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson hälsar ett sextiotal personer – däribland politiker och tjänstemän – välkomna.
– I kväll har vi olika roller. Politikernas roll är att lyssna. Er roll är att tycka. Vad ni säger bär vi med oss, säger Eva Edwardsson.

Alla tar kanske inte rollerna riktigt på allvar. En politiker några rader framför mig blundar emellanåt misstänksamt länge, och på ”tyckarsidan” är det till en början fler som muttrar för sig själv och sina stolsgrannar än som ber om mikrofonen. Men snart kommer engagemanget i gång, och det rör framför allt en sak: Tillgängligheten.

När Lisen Hessner från kulturkontoret presenterar den omfattande utredningen, som hon själv varit med att göra, och hävdar att det kommer att vara en ”fröjd och lycka att promenera uppför ’paradgatan’” till Slottet efter att den rustats upp, så hörs det ljudliga protester i publiken.
– Jag säger bara en sak: Backen uppför, säger en äldre kvinna som ställer sig skeptisk till de förslag på spårtaxi och rulltrappa som framkommit i presentationen.

Andra framför en mer grundläggande kritik.
– Vad hände egentligen med konsten? Det skulle inte förvåna mig om ”Uppsala universitet” nämns hundra gånger i den här utredningen, men ordet ”konstnär” har jag bara hittat på ett ställe, säger Su-En, konstnärlig ledare för Su-En Butoh Company, som tycker att vetenskapen och kulturarvet tar för stor plats.

Det finns dock också positiva röster.
– Jag tycker att det här är ett jättebra provisorium. Det är imponerande att så många aktörer engagerats i projektet.

PLATS

Muninhuset på Strandbodgatan 1.