"Jag är för kulturell mångfald, inte enfald"

DEBATT. Bo Gustavsson svarar: Debatt ska vara saklig. Där håller jag med Marie-Louise Riton i hennes svar på min debattartikel (UNT 19 /1) Men jag är inte internt insatt i vad som planeras på stadsbiblioteket och kan därför bara lita till vad som sägs utåt.

Kultur och Nöje2012-01-30 10:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lanseringen av satsningen på ungdomskultur under våren sas det att den finansieras av pengar från Svenska Akademien. Det är förträffligt att en plats för lyriken nu ska inrättas på biblioteket. Äntligen! Vi får hoppas att där inte bara kommer att ges utrymme för estradpoeter. Jag har mina dubier. Vi får också hoppas att där kommer att anordnas debatter och samtal om poesi. Krister Gustavsson är en kunnig moderator som skulle kunna leda sådana evenemang.

I sitt svar på min debattartikel talar sig Magnus Ringgren varm för estradpoesin. Jag har inget emot estradpoesi och jag har heller inget emot ungdomskultur. Det jag vänder mig emot är när ungdomskulturen får slå ut annan kultur i dagens samhälle. Det var poängen i min artikel. Jag är för kulturell mångfald, inte kulturell enfald.

Det måste föras en debatt om den utarmning av det kulturella Sverige som sker då ungdomskulturen tillåts dominera såväl i medierna som på olika arenor ute i samhället. Det är en oroväckande utveckling. Någon måste sätta ner foten och våga säga ifrån med risk för att stämplas som rabiat konservativ kultursnobb. Okej, jag är en kultursnobb. Sådana får väl också finnas. Bokpoesin är på utdöende och därför är det så viktigt att stödja den. Det är bara att hoppas att stadsbiblioteket permanentar platsen för lyrik.